Lipsa de sociabilitate afectează funcţiile creierului

2 jpg jpeg

Izolarea socială, în special în primii ani de viaţă şi în perioada copilăriei, face ca materia albă de la nivelul creierului să nu se dezvolte corespunzător, astfel existând riscul de apariţie a deficienţelor cognitive.

Studiul, realizat de Gabriel Corfas şi de Manabu Makinodan, medici la Spitalul de Pediatrie, a fost efectuat pe cobai, care au fost izolaţi social timp de două săptămâni.

Cercetătorii au observat că în perioada critică a izolării, celulele numite oligodendrocite, situate în sistemul nervos, nu au reuşit să se maturizeze în cortexul prefrontal, regiune ce ţine de funcţia cognitivă şi comportamentul social.

,,Descoperirile noastre au arătat care sunt de fapt consecinţele izolării sociale. Celulele gliale sunt de asemenea influenţate de acest tip de comportament social, iar acesta este un pas important în stabilirea circuitelor neuronale normale sau mature”, a precizat Gabriel Corfas, coordonatorul cercetării.

Tulburările neuropsihiatrice, precum schizifrenia sau schimbările de dispoziţie, au legătură cu modificările materiei albe de la nivelul creierului.

Rezulatele studiului au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Ştiinţa”.