Îţi place berea? Iată ce beneficii aduce sănătăţii!
O cercetare recentă arată că hameiul, ingredientul care conferă berii gustul amărui, aroma, dar şi culoarea specifică, ar putea fi folosit pentru producerea de medicamente destinate tratării unor boli precum diabetul şi cele de inimă. „Berea este o băutură hidratantă, bogată în zaharuri simple, în vitamine din complexul B, în fibre solubile şi, nu în ultimul rând, în antioxidanţi. Aceştia provin şi din malţ, dar mai ales din hamei, planta care se adaugă în procesul de fabricare a berii”, spune medicul Corina-Aurelia Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Specialiştii susţin că malţul şi hameiul în combinaţie cu dozele mici de alcool din bere pot oferi protecţie împotriva bolilor cronice degenerative, cum sunt cele ale inimii, accidentele vasculare cerebrale, diabetul de tip II, inclusiv unele forme de cancer. Mai mult, ingredientele din bere pot preveni apariţia obezităţii, în ciuda mitului urban legat de „burta de bere”. „Băutura are tot atâtea calorii ca şi un suc natural de portocale. Nu consumul de bere îngraşă, ci ingestia fără limită şi fără bun simţ”, mai adaugă nutriţionistul. Dintre sortimentele de pe piaţă, specialiştii le recomandă pe cele fără fructe, care mai conţin şi alţi aditivi, şi care sunt îmbuteliate la sticlă.
«Topeşte» pietrele la rinichi
Berea este şi un bun „tratament” pentru persoanele care au pietre la rinichi, dar şi pentru cele care au probleme cu somnul. „Datorită efectului diuretic, berea este de ajutor în cazul pietrelor la rinichi.
Substanţele din hamei pot induce starea de somnolenţă, ceea ce este de ajutor pentru persoanele care au astfel de tulburări”, spune doctorul Corina Zugravu. Un consum moderat înseamnă 330 ml de bere (5% alcool) pe zi la femeie (echivalentul unui pahar) şi dublu în cazul bărbaţilor.