Încrederea în medic poate reduce durerea

1 2 jpg jpeg

Cercet─ârile recente au ar─âtat c─â medicii care ascult─â cu aten┼úie au pacien┼úi mai ferici┼úi ┼či rezultate mult mai bune ├«n domeniul medical dec├ót cei care sunt mai indiferen┼úi.

,,Acesta este primul studiu care a analizat impactul pe care ├«l are la nivel neurobiologic asupra pacientului rela┼úia lui cu medicul curant. Trebuie s─â facem mai multe cercet─âri pentru a vedea ├«n ce fel func┼úioneaz─â acest mecanism al rela┼úiei dintre medic ┼či pacient. Dac─â rela┼úia lor se bazeaz─â pe ├«ncredere, acest lucru poate ajuta inclusiv la reducerea durerii pe care pacientul o resimte ├«n momentul consulta┼úieiÔÇŁ, a precizat Issidoros Sarinopoulos, profesor de radiologie la Universitatea de Stat din Michigan, SUA.

├Än cadrul studiului, participan┼úii au realizat dou─â tipuri de interviuri cu un medic, ├«nainte de a fi supu┼či unei tomografii computerizate.

O parte dintre participanţii au discutat pe diverse teme cu medicul curant, în timp ce ceilalţi au pus întrebări doar despre afecţiunea de care sufereau.

Cei din primul grup au fost mul┼úumi┼úi de rela┼úia pe care o au cu medicul lor, spre deosebire de cei din cel de-al doilea grup. Ulterior, ├«n timpul scan─ârii pacien┼úii au fost supu┼či unor ┼čocuri electrice u┼čoare ├«n timp ce priveau fotografia medicului cu care vorbit.

Scanarea cerebral─â a ar─âtat c─â pacien┼úii din primul grup au resim┼úit durerea provocat─â de ┼čocuri la un nivel mult mai mic dec├ót cei din grupul num─ârul doi.