În România, peste 90% din pacienţii cu lupus sunt femei

1 2 jpg jpeg

Potrivit studiilor, Lupus Eritematos Sistematic (LES) este o afecţiune care, din cauza varietăţii de simptome poate fi confundată cu uşurinţă.

Pentru a fi stabilit un diagnostic clar se poate ajunge până la patru ani de teste medicale şi este nevoie de consultarea a cel puţin trei medici pentru un diagnostic sigur.

Lupusul este o afecţiune cronică întâlnită în special la femeile tinere, active. Din datele prezentate de specialiştii reumatologi, 93% din pacienţii cu lupus din România sunt femei cu vârsta medie de 43 de ani.

Dintre aceştia, 5 din 10 pacienţi nu îşi mai pot continua activitatea profesională din cauza bolii. Statisticile sunt îngrijorătoare şi la capitolul rată de deces, 15-20% dintre bolnavii de lupus decedează în interval de 15 ani după diagnosticare.

„Lumea ştiinţifică şi medicală face eforturi susţinute pentru înţelegerea Lupusului Eritematos Sistemic şi descifrarea acestei patologii complicate ce afectează calitatea vieţii unor pacienţi tineri, în plină activitate profesională, având consecinţe socio-economice deosebit de importante. În acest moment asistăm la schimbări esenţiale în managementul Lupusului Eritematos Sistemic, axate pe introducerea unor noi medicamente obţinute prin biotehnologie, ce şi-au confirmat eficienţa în studii clinice randomizate şi au obţinut aprobarea forurilor competente“, declară prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.