În România, 1 femeie din 1000 este diagnosticată cu cancer la sân

2 2 jpg jpeg

1218 oameni din 12 sate aparţinând de cinci judeţe din Ardeal (Cluj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Alba) au beneficiat de următoarele investigaţii gratuite: tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală, ecografie mamară, spirometrie, dermatoscopie, măsurarea vârstei arterelor, EKG.

Examin─ârile au fost f─âcute cu ajutorul unor medici speciali┼čti, al unor medici reziden┼úi, al unor farmaci┼čti ┼či al studen┼úilor din Organiza┼úia Studen┼úilor Medicini┼čti Cluj.

Dintre cele 1.120 femei prezente, 990 au beneficiat de ecografii la ele ├«n sat, pe perioada campaniei. Dintre acestea, 124 au primit recomandare s─â efectueze o mamografie sau alt─â ecografie la spital sau la o clinic─â de specialitate. 109 au mers. Celelalte femei nu au dorit, au plecat din ┼úar─â ├«n vacan┼ú─â sau la munc─â, au spus c─â nu au timp sau bani, de┼či aceast─â investiga┼úie era gratuit─â. 12 au f─âcut biopsie - 6 sunt leziuni benigne, la 6 rezultatele ├«nc─â nu sunt gata.

2018 este primul an în care femeile descoperite cu noduli sau alte afecţiuni la sân în urma ecografiei efectuate în sate au putut beneficia de mamografii gratuite în clinici specializate.

55% dintre femeile testate nu ┼či-au f─âcut niciodat─â control la s├óni, 42% nu ┼či-au f─âcut niciodat─â autopalpare. Una dintre femeile testate a r─âspuns la chestionarul pe care ├«l completeaz─â to┼úi cei care particip─â la consulturile medicale pe perioada campaniei c─â a f─âcut ultimul control la s├ón acum 34 de ani, ├«n 1984.

ÔÇ×Avem aproape 10.000 cazuri noi de cancer de s├ón ├«n fiecare an ┼či pu┼úin mai mult de 10.000.000 de femei ├«n Rom├ónia. Asta ├«nseamn─â c─â o femeie din 1000 va fi diagnosticat─â cu cancer de s├ón anul ─âsta. Noi am consultat 1.120 de femei ┼či dup─â mamografii, ecografii, biopsii ┼či opera┼úii avem trei suspiciuni de cancer. ┼×i dac─â ar fi doar campania de educare pe care am desf─â┼čurat-o ├«n satele acestea, faptul c─â 1.120 de femei, care cel mai probabil nu s-ar fi dus la ginecolog pentru o ecografie mamar─â, s-au g├óndit la cancerul de s├ón, la importan┼úa autopalp─ârii, a controalelor anuale regulate ┼či poate au mai vorbit cu ├«nc─â o mie de femei despre asta, ┼či tot mi se pare o campanie reu┼čit─âÔÇŁ, spune Cezar Irimia, pre┼čedintele FABC.