În România, 1 femeie din 1000 este diagnosticată cu cancer la sân

2 2 jpg jpeg

1218 oameni din 12 sate aparţinând de cinci judeţe din Ardeal (Cluj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Alba) au beneficiat de următoarele investigaţii gratuite: tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală, ecografie mamară, spirometrie, dermatoscopie, măsurarea vârstei arterelor, EKG.

Examinările au fost făcute cu ajutorul unor medici specialişti, al unor medici rezidenţi, al unor farmacişti şi al studenţilor din Organizaţia Studenţilor Medicinişti Cluj.

Dintre cele 1.120 femei prezente, 990 au beneficiat de ecografii la ele în sat, pe perioada campaniei. Dintre acestea, 124 au primit recomandare să efectueze o mamografie sau altă ecografie la spital sau la o clinică de specialitate. 109 au mers. Celelalte femei nu au dorit, au plecat din ţară în vacanţă sau la muncă, au spus că nu au timp sau bani, deşi această investigaţie era gratuită. 12 au făcut biopsie - 6 sunt leziuni benigne, la 6 rezultatele încă nu sunt gata.

2018 este primul an în care femeile descoperite cu noduli sau alte afecţiuni la sân în urma ecografiei efectuate în sate au putut beneficia de mamografii gratuite în clinici specializate.

55% dintre femeile testate nu şi-au făcut niciodată control la sâni, 42% nu şi-au făcut niciodată autopalpare. Una dintre femeile testate a răspuns la chestionarul pe care îl completează toţi cei care participă la consulturile medicale pe perioada campaniei că a făcut ultimul control la sân acum 34 de ani, în 1984.

„Avem aproape 10.000 cazuri noi de cancer de sân în fiecare an şi puţin mai mult de 10.000.000 de femei în România. Asta înseamnă că o femeie din 1000 va fi diagnosticată cu cancer de sân anul ăsta. Noi am consultat 1.120 de femei şi după mamografii, ecografii, biopsii şi operaţii avem trei suspiciuni de cancer. Şi dacă ar fi doar campania de educare pe care am desfăşurat-o în satele acestea, faptul că 1.120 de femei, care cel mai probabil nu s-ar fi dus la ginecolog pentru o ecografie mamară, s-au gândit la cancerul de sân, la importanţa autopalpării, a controalelor anuale regulate şi poate au mai vorbit cu încă o mie de femei despre asta, şi tot mi se pare o campanie reuşită”, spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.