Fructele şi legumele oferă protecţie contra bolilor renale

1 2 jpg jpeg

Dieta bogată în produse din carne poate duce la apariţia acidozei metabolice, tulburare caracterizată prin creşterea acidităţii din organism.

Afecţiunea este des întâlnită la pacienţii care suferă de boala renală cronică (pierderea treptată a funcţiilor renale), deoarece rinichii sunt responsabili pentru de îndepărtarea acidului prin urină.

Printre simptomele acidozei metabolice se numără respiraţia rapidă, starea de confuzie şi cea de letargie. La studiu au participat 71 de voluntari, care sufereau de hipertensiune, dar şi de boala renală cronică, în stadiu avansat.

După ce au fost împărţiţi în două grupuri, o parte dintre participanţi au consumat pe perioada studiului multe fucte şi legume, în timp ce ceilalţi au primit medicamente alcaline.

După un an de cercetări, specialiştii au observat că funcţiile renale s-au îmbunătăţit semnificativ în cazul ambelor ambele grupuri de voluntari.

,,Persoanele care au o alimentaţie bogată în legume şi fructe alcaline (castraveţi, salată verde, morcovi, napi, pătrunjel, mărar, avocado, pepene verde) au şi un risc mai scăzut de apariţie a bolilor renale cronice. Rezultatele studiului au arătat că aceste schimbări alimentare ajută la prevenirea problemelor renale, dar sunt de mare ajutor şi în cazul celor care sunt diagnosticaţi cu astfel de tulburări”, a afirmat Nimrit Goraya, medic la Colegiul Medical din Texas, SUA.