Exerciţiile fizice, de ajutor în cazul cancerului mamar
Cercetarea, realizată la Universitatea din Miami, SUA, a arătat că exerciţiile fizice regulate pot reduce depresia şi oboseala şi pot îmbunătăţi calitatea generală a vieţii pacientului, mai ales atunci când sunt combinate cu terapia împotriva stresului.
Studiul nu este primul care analizează impactul sportului asupra cancerului de sân, însă este cel care indică faptul că actitivitatea fizică reduce starea de depresie a femeilor.
,,Când vine vorba de activitate fizică nu ne referim la mersul la sala de sport sau la alergări intense. Simplele plimbări alături de familie, fie jocurile cu copiii pot creşte nivelul endorfinelor şi le pot face pe paciente să se simtă mai bine”, a afirmat Jamie M. Stagl, doctorand în Psihologie la Universitatea din Miami.
La cercetare au participat 240 de paciente diagnosticate recent cu cancer mamar, care au suferit operaţie cu 4 până la 10 săptămâni înaintea începerii studiului.
Jumătate dintre femei au urmat pe o perioadă de 10 săptămâni terapie comportamentală pentru reducerea stresului, în timp ce celelalte femei au făcut doar câteva şedinţe de terapie.
Cercertătorii au observat că femeile care au făcut şi exerciţii fizice pe lângă terapia comportamentală s-au simţit mai puţin obosite şi stresate pe perioada tratamentului.