Durerea se citeşte în ochi
Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, însă ei pot oferi informaţii şi despre durerea resimţită de o persoană, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Universitatea Paris-Diderot.
Jean Guglielminotti, medic anestezist, a studiat diametrul pupilei şi amploarea contracţiei sale după o stimulare luminoasă în cazul femeilor care urmau să nască.
Mai precis, specialiştii au cercetat legătura dintre durerea dată de contracţiile uterine şi uşurarea acestora prin anestezia epidurală. În cadrul cercetării efectuate pe 24 de gravide, oamenii de ştiinţă au măsurat pupilele a 24 de gravide în următoarele patru situaţii: înainte şi după anestezia epidurală, în timpul contracţiilor uterine şi în afara acestora.
Concluziile studiului au confirmat o ipoteză adusă în discuţie de specialişti încă din anii 90 şi anume că diametrul pupilei creşte în funcţie de durere. Oameni de ştiinţă au observat că o contracţie a pupilei este mult mai pronunţată după o stimulare luminoasă atunci când gradul de suferinţă este mai mare.
Aceşti parametri sunt de ajutor în tratamentul antalgic, putând determina evoluţia durerii şi dacă terapia a fost eficientă sau nu.