Doar 15% dintre români au auzit de dislexie
Incidenţa dislexiei în rândul populaţiei României este de 25 de cazuri la 10.000 de gospodării, se arată în cercetare.
În medie, într-un an, specialiştii văd 650 de copii în şcoli şi 75 de copii la cabinet. Aproape 1 din 6 copii văzuţi într-un an în cabinet de specialişti reprezintă cazuri noi de dislexie, ceea ce însemnă că diagnosticarea se face mai precis decât în anii precedenţi. Aproximativ 4 din 10 copii aflaţi în evidenţa unui specialist dintre cei intervievaţi sunt dislexici. Dintre ei, 40% au vârste cuprinse între 5 şi 8 ani, iar 60%, între 9 şi 11 ani. Învăţătorii care au răspuns la chestionare au declarat că au în jur de 3 copii dislexici raportat la o clasă medie de 22 de copii. Peste jumătate dintre specialişti au observat că lipsa metodelor de predare specifice şi absenţa terapiei pot duce la discriminarea copilului cu dislexie.
Eva Bartok, preşedintele Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici, subliniază necesitatea formării specialiştilor în ţara noastră şi elaborarea unor teste standardializate pentru a diagnostica dislexia.
Tulburare de învăţare care are la bază o disfuncţie neurologică, dislexia împiedică dezvoltarea capacităţii de a citi. Copiii cu dislexie pot confunda literele, pot citi lent sau au dificultăţi în înţelegerea textului citit.
Studiul a fost realizat de Asociaţia Română pentru Copii Dislexici (ARCD) şi OMV.