Dieta mediteraneană, cel mai eficient aliat contra obezităţii

1 2 jpg jpeg

Autorii studiului afirmă că dieta mediteraneană ar putea fi mai eficientă decât dietele sărace în grăsimi în ceea ce priveşte menţinerea pe termen lung a unei greutăţi corporale optime, informează bbc.com., citat de Mediafax. Medicii din National Health Service (NHS) din Marea Britanie recomandă monitorizarea numărului de calorii consumate zilnic, ca metodă de menţinere a greutăţii corporale.

Luna trecută, reprezentanţii NHS au declarat că în această ţară este nevoie de o acţiune urgentă pentru a controla obezitatea şi problemele medicale asociate acesteia.

Studiul publicat în Postgraduate Medical Journal pune sub semnul întrebării recomandarea formulată de medicii britanici de la NHS, în privinţa monitorizării cuantumului zilnic de calorii, spunând că aceasta nu este cea mai bună abordare contra obezităţii, dar precizând că dietele severe sunt dăunătoare.

Autorii studiului publicat în PMJ promovează dieta mediteraneană, care include fructe, legume, nuci, seminţe şi ulei de măsline, întrucât aceste alimente reduc foarte repede riscul de infarct şi accident vascular cerebral. Cercetarea a fost coordonată de medicul cardiolog Aseem Malhotra.

Dieta mediteraneeană, specific unor ţări precum Grecia, Spania şi Italia, este de mulţi ani asociată cu starea de sănătate bună şi cu sănătatea inimii. Se bazează pe abundenţa în dieta zilnică a fructelor şi legumelor proaspete, cerealelor integrale, uleiului de măsline, nucilor şi seminţelor, dar şi a cărnii de pasăre şi de peşte, în locul cărnii roşii, untului şi grăsimilor animale.

Autorii studiului spun că adoptarea dietei mediteraneene după un infarct este de aproape trei ori mai eficientă în privinţa riscului de deces în comparaţie cu administrarea de statine, medicamente care au rolul de a reduce concentraţiile de colesterol.