De ce nu trebuie să ne temem de endoscopie

1 2 jpg jpeg

Când medicul îţi recomandă să faci endoscopie digestivă, nu trebuie să intri în panică, să nu dormi de teamă şi nici să-ţi imaginezi cine ştie ce scenarii de groază pentru că investigaţia se realizează cu anestezie şi nu presupune disconfort.

Singura metodă ce permite explorarea interiorului esofagului, stomacului şi duodenului este endoscopia digestivă superioară şi cu ajutorul său medicul poate vedea ulceraţiile, inflamaţiile, tumorile şi infecţiile sau sângerările de la nivelul tractului digestiv superior. De asemenea, metoda permite şi extirparea eventualilor polipi sau realizarea de biopsii. Opt ore înainte, fără mâncare şi apă

Pacientul programat pentru realizarea endoscopiei digestive nu are voie să mănânce şi să bea apă cu opt ore înainte de investigaţie. La indicaţia medicului, şi administrarea anumitor medicamente va fi interzisă.

Doar în cazurile de urgenţă, în care se impune această procedură, pacientului i se pune sondă nazogastrică pentru a i se goli conţinutul stomacului.

Abia după aceea se face anestezia, pentru eliminarea disconfortului, şi se începe investigaţia. Camera ataşată dispozitivului preia imagini ce apar pe un monitor, iar medicul poate observa exact problemele digestive.

După 60 de minute de la finalizarea endoscopiei, pacientul îşi revine din anestezie, reapar reflexele de înghiţire, iar după alte 60 de minute poate părăsi spitalul, cu indicaţia de a nu conduce automobile până a doua zi pentru că reflexele îi vor fi mult diminuate.

Citeşte continuarea articolului AICI