Ce leg─âtur─â este ├«ntre poluare ┼či autism?

1 2 jpg jpeg

Gravidele care se expun polu─ârii atmosferice au un risc mai mare de a avea un copil cu autism ├«n compara┼úie cu femeile care tr─âiesc ├«ntr-un mediu mai curat, este concluzia oamenilor de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea Harvard.

Este primul studiu na┼úional care studiaz─â leg─âtura dintre autism ┼či poluarea atmosferic─â din statele americane. Este ┼čtiut c─â particulele de diesel, de plumb, de mangan, de mercur, de clorur─â de metilen ┼či de al┼úi poluan┼úi pot afecta func┼úiile cerebrale ┼či dezvoltarea copilului.

├Än cadrul cercet─ârii, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au urm─ârit 325 de femei care au avut un copil cu autism ┼či alte 22.000 de femei cu copii f─âr─â aceast─â tulburare. Speciali┼čtii au examinat apoi nivelul poluan┼úilor din aer din locul na┼čterii, cu ajutorul datelor oferite de Agen┼úia American─â de Protec┼úie a Mediului. Au fost de asemenea, analiza┼úi factori precum veniturile, nivelul de preg─âtire ┼či fumatul ├«n timpul sarcinii. Gravidele care au tr─âit ├«ntr-un mediu ├«n care concentra┼úia particulelor de diesel ┼či de mercur era maxim─â au avut un risc de dou─â ori mai mare de a avea un copil cu autism dec├ót femeile ├«ns─ârcinate care au locuit ├«ntr-un mediu mai pu┼úin poluat.