Când este bine să se taie cordonul ombilical?

1 2 jpg jpeg

În cele mai multe maternităţi, cordonul ombilical al nou-născuţilor este tăiat în mai puţin de un minut după naşterea copilului, practică folosită pentru a se reduce riscul de hemoragie la mamă.

O analiză recentă a studiilor incluse în baza de date Cochrane a arătat însă că amânarea cu cel puţin un minut a tăierii cordonului ombilical, lucru care permite trecerea unei cantităţi mai mari de sânge din placentă, creşte nivelul de fier şi de hemoglobină la copil, fără riscuri pentru mamă.

Astfel, s-a observat că la copiii la care tăierea cordonului ombilical s-a făcut puţin mai târziu de un minut, nivelul hemoglobinei s-a menţinut mai mare cu până la 48 de ore după naştere, iar probabilitatea deficienţei de fier până la 6 luni a fost mai mică în comparaţie cu nou-născuţii la care tăierea ombilicului s-a făcut imediat. Pentru că au primit mai mult sânge de la mamă, copiii din primul grup au avut şi o greutate mai mare.

Cercetarea a arătat că amânarea tăierii ombilicului nu creşte riscul hemoragiei post-partum la mamă şi nici nu scade hemoglobina.