Cancerul mamar, în creştere în ţările în curs de dezvoltare

1 2 jpg jpeg

În 2008, cea mai mare incidenţă a cancerului mamar se înregistra în Europa (în regiunile de nord, est şi sud), Australia şi Noua Zeelandă şi America de Nord. Acum, conform unui nou studiu global comandat de GE Healthcare, incidenţa şi mortalitatea cancerului mamar constituie o ameninţare gravă şi tot mai extinsă pentru ţările în curs de dezvoltare, se arata intr-un material publicat pe blogul regional al General Electric.

„Înmulţirea cazurilor de cancer mamar din ţările în curs de dezvoltare este cauzată în principal de creşterea speranţei de viaţă şi de schimbările apărute la nivelul stilului de viaţă, mai exact femeile fac tot mai puţini copii şi apelează la intervenţii hormonale, cum ar fi tratamentul hormonal post-menopauză. În aceste regiuni, ratele mortalităţii cresc deoarece boala este depistată abia atunci când ajunge într-un stadiu avansat, iar accesul la tratament este limitat, transformând-o astfel într-o „bombă cu ceas” pe care sistemele sanitare şi autorii de politici din aceste ţări trebuie să se străduiască din răsputeri să o dezamorseze”, a afirmat Bengt Jönsson, profesor de economia sănătăţii în cadrul Stockholm School of Econo mics şi co-autor al raportului, citat de blogul regional al GE.

Se impune o educare mai eficientă a femeilor

Raportul privind „prevenirea, depistarea precoce şi povara economică a cancerului mamar” arată că percepţia consumatorilor asupra cancerului mamar şi metodelor de screening este că acestea prezintă un risc pentru viaţa celor din ţările aflate în curs de dezvoltare. „Este foarte îngrijorător faptul că femeile din ţările recent industrializate amână consultul medical până în momentul în care este prea târziu. Tocmai de aceea GE colaborează cu o serie de guverne şi ministere ale sănătăţii din aceste regiuni pentru a facilita accesul la screening şi a îmbunătăţi nivelul de conştientizare al femeilor. Am constatat progrese remarcabile în cazul unor astfel de iniţiative”, a declarat pentru blogul regional al GE Claire Goodliffe, Director Global de Oncologie al GE Healthcare.