Cancerul la copii: primele simptome
Cancerul rămâne în continuare boala secolului şi, deşi formele incipiente pot fi vindecate, este afecţiunea de care ne temem cel mai mult, cu atât mai mult cu cât ar putea fi vorba de copiii noştri. Formele de cancer care apar la copii sunt diferite de cele care se instalează la adulţi, sunt de părere specialiştii de la Institutul Oncologic Bucureşti. În cazul celor mici, stilul de viaţa şi mediul în care se dezvoltă nu joacă niciun rol în dobândirea vreunei forme de cancer. În schimb, vinovat pare să fie rezultatul schimbărilor ADN-ului la nivel celular, ce se instalează foarte devreme în viaţă. Conform statisticilor, datorită medicii moderne, mai mult de 80% dintre copiii diagnosticaţi cu cancer supravieţuiesc cinci ani sau mai mult. Cu toate acestea, cancerul este a doua cauză de deces în rândul copiilor cu vârsta sub 15 ani (după accidente). Cancerul la copii poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele afecţiunilor comune pot masca cu uşurinţă simptomatologia canceroasă.
Leucemia limfoblastică acută este cea mai comună formă de cancer pediatric şi ocupă un procent de aproximativ 30% dintre cancerele dezvoltate de copii. De obicei poate apărea în jurul vârste de 2-4 ani şi este mult mai întâlnită în rândul băieţilor. Debutează la nivelul măduvei spinării, se răspândeşte în sânge şi poate afecta şi organele interne.
Simptome:
– dureri de oase şi articulare
– oboseală
– stare de slăbiciune, moleşeală
– sângerări
– febră
– scădere în greutate
Tumorile cerebrale şi alte tumori ale sistemului nervos reprezintă peste 25% din totalul cancerelor pediatrice. Există multe tipuri de tumori la nivelul creierului, iar tratamentul este diferit pentru fiecare în parte.
Majoritatea acestora încep să afecteze partea inferioară a creierului – precum cerebelul sau celulele cerebrale – şi, deşi aceste tipuri de cancer sunt diferite de cele întâlnite la adulţi, simptomele sunt relativ asemănătoare:
– dureri de cap
– ameţeli
– probleme de echilibru
– tulburări de vedere sau de auz
– stări de vomă frecvente
Neoroblastomul apare în special la copii mai mici de 5 ani, mai mult la băieţi decât la fetiţe. Simptomatologia este destul de evidentă şi ar trebui să te trimită imediat la medic:
– afectarea abilităţii de a merge
– schimbări la nivelul ochilor (ochi bulbucaţi, cearcăne, pleoape căzute)
– dureri în zone diferite ale corpului
Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro