Campanie de informare asupra psoriazisului

1 2 jpg jpeg

Campania are ├«n acest an ca mesaj central psoriazisul nu este o boal─â contagioas─â ┼či urm─âre┼čte s─â trag─â un semnal de alarm─â cu privire la stigmatizarea social─â ┼či profesional─â a persoanelor cu psoriazis.

├Än acest sens, a fost realizat un experiment social menit s─â surprind─â reac┼úiile oamenilor atunci c├ónd intr─â ├«n contact cu o persoan─â care sufer─â de psoriazis. ├Än urma experimentului, s-a constatat c─â oamenii evit─â s─â intre ├«n contact direct cu pacien┼úii, duc├ónd la stigmatizarea ┼či izolarea lor: 10% din popula┼úie consider─â c─â psoriazisul poate fi infec┼úios, 24% nu ar forma un parteneriat cu o persoan─â bolnav─â, 20% nu ar intra ├«ntr-o piscin─â al─âturi de un pacient cu psoriazis.

Psoriazisul este o boal─â care nu se vindec─â definitiv ┼či afecteaz─â 125 de milioane de persoane ├«n ├«ntreaga lume, dar nu este contagioas─â. Manifest─ârile bolii au implica┼úii severe la nivel psihosocial ┼či ├«n via┼úa de zi cu zi a pacien┼úilor: 1 din 3 bolnavi se g├ónde┼čte la suicid ┼či, din cauza discrimin─ârii la locul de munc─â, 50% dintre pacien┼úi relateaz─â o calitate a vie┼úii sc─âzut─â.

Printre cele mai comune simptome ale psoriazisului se num─âr─â: leziuni ro┼čii, inflamate, la nivelul pielii, cruste alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se deta┼čeaz─â cu u┼čurin┼ú─â, piele uscat─â, senza┼úie de m├ónc─ârime sau arsur─â. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombar─â a spatelui.

O diet─â echilibrat─â, mi┼čcare, gestionarea stresului, o stare mental─â pozitiv─â ┼či discu┼úiile deschise cu medicul sunt extrem de importante pentru a gestiona boala.