Campanie de informare asupra psoriazisului

1 2 jpg jpeg

Campania are în acest an ca mesaj central psoriazisul nu este o boală contagioasă şi urmăreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la stigmatizarea socială şi profesională a persoanelor cu psoriazis.

În acest sens, a fost realizat un experiment social menit să surprindă reacţiile oamenilor atunci când intră în contact cu o persoană care suferă de psoriazis. În urma experimentului, s-a constatat că oamenii evită să intre în contact direct cu pacienţii, ducând la stigmatizarea şi izolarea lor: 10% din populaţie consideră că psoriazisul poate fi infecţios, 24% nu ar forma un parteneriat cu o persoană bolnavă, 20% nu ar intra într-o piscină alături de un pacient cu psoriazis.

Psoriazisul este o boală care nu se vindecă definitiv şi afectează 125 de milioane de persoane în întreaga lume, dar nu este contagioasă. Manifestările bolii au implicaţii severe la nivel psihosocial şi în viaţa de zi cu zi a pacienţilor: 1 din 3 bolnavi se gândeşte la suicid şi, din cauza discriminării la locul de muncă, 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută.

Printre cele mai comune simptome ale psoriazisului se numără: leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cruste alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă, piele uscată, senzaţie de mâncărime sau arsură. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui.

O dietă echilibrată, mişcare, gestionarea stresului, o stare mentală pozitivă şi discuţiile deschise cu medicul sunt extrem de importante pentru a gestiona boala.