Boala Alzheimer se instalează cu mulţi ani înainte de apariţia simptomelor
În ţara noastră, aproximativ 274.000 de persoane suferă de Alzheimer. Potrivit specialiştilor în domeniul psihogeriatriei, în îngrijirea unei persoane cu această boală este nevoie, în medie, de doi-trei îngrijitori, ceea ce înseamnă că peste un milion de oameni sunt afectaţi şi suferă modificări importante în ceea ce priveşte calitatea vieţii.
Medicii recomandă îngrijirea acasă a bolnavului, eventual cu o persoană pregătită în acest domeniu, iar în formele severe de boală, se poate apela la centrele de îngrijire specializată.
Boala Alzheimer debutează cu mulţi ani înainte de apariţia simptomelor.
„Alzheimer (şi nu demenţa Alzheimer) este o boală neurodegenerativă cu evoluţie extrem de îndelungată, de regulă peste 25 de ani faţă de momentul apariţiei primelor leziuni, şi care are un foarte lung interval de timp complet lipsit de orice fel de simptome. Abia în ultimul stadiu de evoluţie a bolii, când deja încărcătura lezională cerebrală acumulată într-un timp îndelungat este deja foarte mare, apar primele manifestări clinice care pot fi de tip tulburare neurocognitivă”, explică profesorul Ovidiu Băjenaru, medic primar neurolog, şeful Clinicii de Neurologie din Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. În multe cazuri, aceste tulburări neurocognitive sunt precedate de depresie şi de anxietate.
Există trei stadii de severitate a acestei boli. În prima fază apar lapsusurile frecvente, greutatea de a învăţa lucruri noi şi dificultatea persoanei de a-şi aminti, de pildă, să-şi ia medicamentele. Pe măsură ce boala avansează, pe parcursul a câtorva ani (până la şapte), persoana nu-şi mai aminteşte întâmplările recente şi are greutăţi în a duce la sfârşit activităţile obişnuite, cum ar fi cumpărăturile şi se izolează din ce în ce mai mult. În ultimul stadiu al bolii, persoana afectată are nevoie de ajutor pentru a se îmbrăca, de pildă, se rătăceşte uşor şi are probleme de comportament, nu mai poate înghiţi şi ajunge imobilizată la pat.