Boala Alzheimer se instalează cu mulţi ani înainte de apariţia simptomelor

1 2 jpg jpeg

├Än ┼úara noastr─â, aproximativ 274.000 de persoane sufer─â de Alzheimer. Potrivit speciali┼čtilor ├«n domeniul psihogeriatriei, ├«n ├«ngrijirea unei persoane cu aceast─â boal─â este nevoie, ├«n medie, de doi-trei ├«ngrijitori, ceea ce ├«nseamn─â c─â peste un milion de oameni sunt afecta┼úi ┼či sufer─â modific─âri importante ├«n ceea ce prive┼čte calitatea vie┼úii.

Medicii recomandă îngrijirea acasă a bolnavului, eventual cu o persoană pregătită în acest domeniu, iar în formele severe de boală, se poate apela la centrele de îngrijire specializată.

Boala Alzheimer debutează cu mulţi ani înainte de apariţia simptomelor.

ÔÇ×Alzheimer (┼či nu demen┼úa Alzheimer) este o boal─â neurodegenerativ─â cu evolu┼úie extrem de ├«ndelungat─â, de regul─â peste 25 de ani fa┼ú─â de momentul apari┼úiei primelor leziuni, ┼či care are un foarte lung interval de timp complet lipsit de orice fel de simptome. Abia ├«n ultimul stadiu de evolu┼úie a bolii, c├ónd deja ├«nc─ârc─âtura lezional─â cerebral─â acumulat─â ├«ntr-un timp ├«ndelungat este deja foarte mare, apar primele manifest─âri clinice care pot fi de tip tulburare neurocognitiv─âÔÇŁ, explic─â profesorul Ovidiu B─âjenaru, medic primar neurolog, ┼čeful Clinicii de Neurologie din Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â din Bucure┼čti. ├Än multe cazuri, aceste tulbur─âri neurocognitive sunt precedate de depresie ┼či de anxietate.

Exist─â trei stadii de severitate a acestei boli. ├Än prima faz─â apar lapsusurile frecvente, greutatea de a ├«nv─â┼úa lucruri noi ┼či dificultatea persoanei de a-┼či aminti, de pild─â, s─â-┼či ia medicamentele. Pe m─âsur─â ce boala avanseaz─â, pe parcursul a c├ótorva ani (p├ón─â la ┼čapte), persoana nu-┼či mai aminte┼čte ├«nt├ómpl─ârile recente ┼či are greut─â┼úi ├«n a duce la sf├ór┼čit activit─â┼úile obi┼čnuite, cum ar fi cump─âr─âturile ┼či se izoleaz─â din ce ├«n ce mai mult. ├Än ultimul stadiu al bolii, persoana afectat─â are nevoie de ajutor pentru a se ├«mbr─âca, de pild─â, se r─ât─âce┼čte u┼čor ┼či are probleme de comportament, nu mai poate ├«nghi┼úi ┼či ajunge imobilizat─â la pat.