Berea reduce riscul de apariţie a demenţei
Cercetătorii de la AFORIGE, asociaţia care se ocupă cu investigarea procesului de îmbătrânire, au evaluat consumul de bere şi incidenţa insuficienţei cognitive uşoare la 1.445 de participanţi (cu vârsta cuprinsă între 65 şi 84 de ani).
Dintre aceştia, studiul s-a concentrat apoi pe un lot de 121 de persoane cu insuficienţă cognitivă uşoară şi a urmărit evoluţia lor spre stadiul de demenţă.
Pentru o perioadă de trei ani, participanţii au consumat cel mult un pahar de bere pe zi. Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că declinul cognitiv s-a produs cu 85% mai lent la persoanele care au consumat bere, spre deosebire de cele care nu au băut.
,,În timp ce multe alte studii au evaluat consumul de bere şi funcţia cognitivă la persoanele în vârstă, aceasta este prima cercetare care ne indică modul în care consumul de bere poate influenţa ritmul evoluţiei insuficienţei cognitive uşoare spre stadiul de demenţă. De reţinut, însă, că multe dintre medicamentele şi suplimentele pe care le iau seniorii pot interacţiona cu alcoolul, de aceea ei trebuie să se consulte cu medicul curant înainte de a bea un pahar de bere”, spune Corina Aurelia Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Insuficienţa cognitivă este o etapă de tranziţie între stadiul de îmbătrânire normală şi cel de demenţă şi este folosită pentru a putea clasifica persoanele cu pierderi uşoare de memorie sau probleme cognitive, care nu prezintă niciun handicap semnificativ.
Consumul moderat de bere recomandat persoanelor sănătoase trebuie completat de un stil de viaţă echilibrat şi de o alimentaţie corespunzătoare, atrag atenţia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentraţie alcoolică de maxim 5%.