Acest tip de sân are un risc crescut de a dezvolta cancerul mamar
Potrivit studiilor, forma sânilor îşi poate indica dacă prezinţi vreun risc pentru a dezvolta celule canceroase la nivel mamar.
Astfel că densitatea sânilor este un factor decisiv pentru dezvoltarea anormală a celulelor canceroase la acest nivel.
Vârsta, un factor decisiv
Chiar dacă nu se cunosc în totalitatea factorii care duc la apariţia acestei malformaţii la nivel celular, vârsta pare să joace şi ea un rol important. Odată cu trecerea anilor, la nivel hormonal, femeile suferă anumite modificări. Atât menopauza cât şi dereglările hormonale pot să influenţeze această boală.
La 8 din 10 femei, această boală apare după vârsta de 50 de ani.
Nici alimentaţia nu este de neglijat, deoarece s-a observat că persoanele cu o alimentaţie în care predomină produsele de tip fast food, carne de pui mai ales rata de dezvoltare a celulelor canceroase este mult mai mare.
Moştenirea genetică este un alt factor cauzator de cancer
Dacă în familie ai avut persoane care au dezvoltat celule canceroase este bine să ţii cont de acest aspect şi să te prezinţi la control în mod constant.
Deşi nu se poate afirma că acestă boală se transmite între generaţii, studiile efectuate cu privire la această boală arată că, anumite gene canceroase cunoscute sub numele de BRCA1 şi BRCA 2, pot creşte riscul de dezvoltare a cancerului atât mamar, cât şi ovarian. Este posibil ca aceste gene să fie transmise de la părinte la copil. O a treia genă (TP53) este, de asemenea, asociată cu risc crescut de cancer mamar.
Află cum poţi preveni cancerul mamar AICI
Sânii proeminenţi sunt mai expuşi riscului
Femeile care se bucură de un bust proeminent se pare că au rata cea mai mare de a dezvolta celule canceroase la acest nivel. Astfel că sânii cu un ţesut glandular mai mare chiar dacă nivelul de grăsime este scăzut riscă să dezvolte cancer mamar.
Pentru a se realiza studiul în urma căruia s-a ajuns la această concluzie au fost culese date provenite de la un număr de 18.000 de femei care prezentau tumori localizate la nivelul sânilor. În acelaşi timp, s-au folosit datele de la 184.000 de femei care aveau vârste asemănătoare, dar nu sufereau de cancer. Astfel că rezultatele obţinute arătau că există o strânsă legătură între densitatea sânilor şi cancerul mamar. Mai ales după vârsta de 30 de ani incidenşa apariţiei acestei boli pare a fi mult mai mare. Acest studiu a fost realizat la Universitatea San Francisco din California, de către doctorul Natalie Engmann, publicat ulterior şi pe doctorulzilei.ro