A crescut rata de supravieţuire în cazul cancerului

1 2 jpg jpeg

Cu ocazia unei Mese Rotunde despre starea pacien┼úilor cu cancer, ace┼čtia au mai subliniat c─â nu numai inciden┼úa ┼či prevalen┼úa cancerului au crescut ├«n acest interval de timp, ci exist─â din ce ├«n ce mai mul┼úi pacien┼úi care supravie┼úuiesc mai mult de cinci ani de la momentul diagnosticului.

Aceast─â realitate, a cre┼čterii a ratei de supravie┼úuire are ┼či serioase implica┼úii financiare: majoritatea pacien┼úilor primesc tratament ┼či acceseaz─â serviciile de s─ân─âtate ├«n mod activ, ad─âug├óndu-se celor noi diagnostica┼úi. ├Än cazul tratamentul pentru cancer este nevoie de patru elemente de sus┼úinere principale: preven┼úia, tratamentul, vindecarea ┼či furnizarea de ├«ngrijiri paliative oric├ónd sunt necesare.

,,Este timpul s─â facem o trecere ├«n revist─â a ceea ce a ├«nsemnat anul 2013 pentru pacien┼úii pe care Federa┼úia Asocia┼úiilor Bolnavilor de Cancer ├«i reprezint─â. Vom analiza progresele din acest an ┼či vom dezbate lucrurile care au mai ramas de f─âcut pentru ca oamenii bolnavi de cancer s─â aiba o ┼čans─â la o via┼ú─â mai bun─âÔÇŁ, a precizat ├«n cadrul conferin┼úei Cezar Irimia, pre┼čedintele FABC.

Terapiile oncologice sunt tot mai eficiente

├Än ┼ú─ârile dezvoltate, cel mai mult contribuie la prevenirea cancerului urm─âtorii factori: renun┼úarea la fumat, reducerea consumului de alcool, reducerea expunerii la soare, cre┼čterea activit─â┼úii fizice ┼či sc─âderea ├«n greutate. ├Än statele ├«n curs de dezvoltare, majoritatea cancerelor (de ficat, de col uterin) sunt determinate de infec┼úiile cronice, astfel c─â rolul vaccin─ârii anti-HPV, anti-hepatita B devine esen┼úial.

Spre deosebire de anii anteriori, ├«n 2013 majoritatea formelor de cancer r─âspund pozitiv la tratamentul adecvat, care determin─â cre┼čterea supravie┼úuirii ┼či cre┼čterea calit─â┼úii vie┼úii, au mai spus speciali┼čtii oncologi. Mai mult, dezvoltarea terapiilor noi, eficiente, a fost posibil─â prin ├«n┼úelegerea profund─â a biologiei cancerului, astfel ├«nc├ót se poate vorbi despre terapii ┼úintite, despre terapii personalizate sau despre imunoterapia cancerului. ├Än acela┼či timp, interven┼úiile chirurgicale sunt acum mai pu┼úin mutilante, iar radioterapia ┼či chimioterapia sunt mult mai eficiente.

Conform statisticelor emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 2008: aproape 60 de milioane de oameni mor anual din cauza cancerului. Jumătate dintre decese implică persoane care încă nu au împlinit vârsta de 60 de ani, iar o cincime dintre decese apar la copii cu vârsta mai mică de 5 ani. La nivel mondial, decesele prin cancer reprezintă 1/8 din totalul cauzelor de deces.