A crescut rata de supravieţuire în cazul cancerului

1 2 jpg jpeg

Cu ocazia unei Mese Rotunde despre starea pacienţilor cu cancer, aceştia au mai subliniat că nu numai incidenţa şi prevalenţa cancerului au crescut în acest interval de timp, ci există din ce în ce mai mulţi pacienţi care supravieţuiesc mai mult de cinci ani de la momentul diagnosticului.

Această realitate, a creşterii a ratei de supravieţuire are şi serioase implicaţii financiare: majoritatea pacienţilor primesc tratament şi accesează serviciile de sănătate în mod activ, adăugându-se celor noi diagnosticaţi. În cazul tratamentul pentru cancer este nevoie de patru elemente de susţinere principale: prevenţia, tratamentul, vindecarea şi furnizarea de îngrijiri paliative oricând sunt necesare.

,,Este timpul să facem o trecere în revistă a ceea ce a însemnat anul 2013 pentru pacienţii pe care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer îi reprezintă. Vom analiza progresele din acest an şi vom dezbate lucrurile care au mai ramas de făcut pentru ca oamenii bolnavi de cancer să aiba o şansă la o viaţă mai bună”, a precizat în cadrul conferinţei Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Terapiile oncologice sunt tot mai eficiente

În ţările dezvoltate, cel mai mult contribuie la prevenirea cancerului următorii factori: renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool, reducerea expunerii la soare, creşterea activităţii fizice şi scăderea în greutate. În statele în curs de dezvoltare, majoritatea cancerelor (de ficat, de col uterin) sunt determinate de infecţiile cronice, astfel că rolul vaccinării anti-HPV, anti-hepatita B devine esenţial.

Spre deosebire de anii anteriori, în 2013 majoritatea formelor de cancer răspund pozitiv la tratamentul adecvat, care determină creşterea supravieţuirii şi creşterea calităţii vieţii, au mai spus specialiştii oncologi. Mai mult, dezvoltarea terapiilor noi, eficiente, a fost posibilă prin înţelegerea profundă a biologiei cancerului, astfel încât se poate vorbi despre terapii ţintite, despre terapii personalizate sau despre imunoterapia cancerului. În acelaşi timp, intervenţiile chirurgicale sunt acum mai puţin mutilante, iar radioterapia şi chimioterapia sunt mult mai eficiente.

Conform statisticelor emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 2008: aproape 60 de milioane de oameni mor anual din cauza cancerului. Jumătate dintre decese implică persoane care încă nu au împlinit vârsta de 60 de ani, iar o cincime dintre decese apar la copii cu vârsta mai mică de 5 ani. La nivel mondial, decesele prin cancer reprezintă 1/8 din totalul cauzelor de deces.