A crescut numărul femeilor care fumează
Prin întâlnirile periodice şi evenimentele organizate, reprezentanţii Socieţii Române de Pneumologie (SRP) au oferit informaţii despre pericolele afecţiunilor din sfera respiratorie, cu atât mai mult cu cât la nivel naţional 1 din 10 români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).
Specialiştii susţin că aproximativ 800-1,5 milioane de persoane suferă de astm bronşic, iar numai în anul 2012 au fost înregistrare 12.900 de cazuri noi de TBC.
Deşi numărul pacienţilor care suferă de TBC s-a mai redus faţă de anul 2009, România încă ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte problemele respiratorii.
,,85% dintre pacienţii care ajung la medic suferă de BPOC, astm sau alte afecţiuni pulmonare. Este foarte important ca pacienţii să înveţe să meargă la controale periodice, la medicii de familie, să îşi protejeze sănătatea”, a precizat în timpul conferinţei de presă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele SRP.
Potrivit unei cercetări realizate la nivel naţional în anul 2012, aproximativ 27% dintre români fumează. Deşi numărul fumătorilor s-a redus la nivelul ţării, a crescut ponderea femeilor care fumează, în special în rândul tinerilor.
,,Trebuie şi mai mult protejat fumătorul pasiv, mai ales că nu există nici un fel de modalitate de control când vine vorba de fumat în spaţii publice, cum sunt cele comerciale sau restaurantele”, a mai adăugat medicul Florin Mihălţan.