Înlocuitori naturali ai zahărului din comerţ

1 2 jpg jpeg

Federa┼úia Patronatelor din Industria Alimentar─â - Romalimenta precizeaz─â faptul c─â ace┼čtia se conformeaz├ú normelor de siguran┼ú─â stricte din domeniul alimentar, fiind supu┼či unor test─âri riguroase ├«nainte de a fi autoriza┼úi pentru consum. ├Än cadrul Uniunii Europene, Comisia European─â are rolul de a stabili normele privind utilizarea aditivilor alimentari, pe baza test─ârilor ante-utilizare, dar ┼či post-utilizare, realizate de c─âtre Autoritatea European─â pentru Siguran┼úa Alimentelor (EFSA). Scopul acestor cercet─âri este de a stabili at├ót nivelul de siguran┼ú─â dinainte de permiterea intr─ârii pe pia┼ú─â a aditivului ├«n cauz─â, c├ót ┼či dup─â, ┼úin├ónd cont de noile descoperiri medicale ce apar de la momentul aprob─ârii acestuia. Prin urmare, procedura de testare urm─âre┼čte ob┼úinerea unor informa┼úii c├ót mai clare ┼či argumentate ┼čtiin┼úific referitoare la efectele pe termen scurt, mediu ┼či lung rezultate din consumul regulat de E-uri.

Odat─â stabilit─â siguran┼úa utiliz─ârii unui aditiv alimentar, Comisia European─â poate porni procesul de autorizare a acestuia ┼či stabili modul de utilizare. ├Än plus, se prev─âd ├«n regulament detalii clare privind compozi┼úia ┼či puritatea aditivului autorizat, astfel ├«nc├ót acestea s─â fie respectate cu stricte┼úe de c─âtre produc─âtorii de alimente.

Printre cei mai des întâlniţi îndulcitori se numără:

Aspartamul

Este cel mai utilizat îndulcitor hipocaloric în ţările Uniunii Europene. El este folosit în cadrul a peste 6000 de produse, printre care se numără guma de mestecat, gelatina, băuturile răcoritoare, sau dropsurile fără zahăr. Larga răspândire a aspartamului se datorează pe de o parte faptului că e îndulcitorul care se apropie cel mai mult de gustul dulce al zahărului, iar pe de altă parte întrucât studii efectuate în vederea stabilirii eventualelor riscuri privind consumul acestuia l-au declarat sigur.

Mai mult, aspartamul este sigur pentru consum pentru aproape toate categoriile de persoane, inclusiv copii ┼či femei ├«ns─ârcinate. Singura excep┼úie sunt persoanele care sufer─â de o afec┼úiune genetic─â rar─â - fenilcetonuria (PKU), const├ónd ├«n imposibilitatea organismului de a procesa fenilalanina (unul dintre cei doi aminoacizi

Advantamul

Este un ├«ndulcitor concentrat, ├«n func┼úie de cum este utilizat, put├ónd fi ┼či de sute sau chiar mii de ori mai dulce dec├ót zah─ârul sau alte substan┼úe utilizate pentru ├«ndulcirea alimentelor. ├Än luna iulie 2013, exper┼úii EFSA au concluzionat ├«n urma unor cercet─âri am─ânun┼úite faptul c─â advantamul nu prezint─â riscuri ┼či c─â este sigur pentru consum. ├Än final, trebuie spus faptul c─â ├«ndulcitorii utiliza┼úi ├«n industria alimentar─â ofer─â ┼čansa persoanelor ale c─âror afec┼úiuni nu permit consumul de zah─âr s─â se bucure ├«n continuare de o alimenta┼úie gustoas─â, pl─âcut─â, dar ┼či sigur─â. Astfel, ├«┼či dovedesc utilitatea ┼či contribuie la men┼úinerea unei alimenta┼úii echilibrate.

Stevia rebaurbian─â

La fel de dulce, dar cu mai pu┼úine calorii este ┼či stevia rebaudian─â, o alt─â alternativ─â s─ân─âtoas─â pentru zah─ârul rafinat din comer┼ú. Stevia este un ├«ndulcitor natural, cu zero calorii ┼či gust superior, asem─ân─âtor zah─ârului. Extractul de stevie se g─âse┼čte pe pia┼ú─â sub form─â de pulbere, dar ┼či sub form─â lichid─â, el fiind indicat chiar ┼či ├«n cazul dietelor.

Avizat de Uniunea European─â ├«n noiembrie 2011, extractul purificat din frunze de stevia este primul ├«ndulcitor din surs─â natural─â, f─âr─â calorii, disponibil pentru ├«ntreaga familie. ├Än 2012, mai mult de 50% dintre alimentele ┼či b─âuturile cu stevia au fost lansate ├«n Europa.

Un studiu recent din Marea Britanie privind comportamentul consumatorilor a ar─âtat c─â 43% dintre consumatorii care ┼čtiu despre Stevia au o p─ârere pozitiv─â despre acest ├«ndulcitor. (Martie 2013, Sondaj Consumatori, GSI, UK). Consumatorii pot g─âsi ├«ndulcitorul de origine natural─â ├«ntr-o varietate de alimente ┼či b─âuturi, cum ar fi sucurile carbogazoase, cele de fructe, apele cu formul─â ├«mbun─ât─â┼úit─â, iaurturile, produsele lactate ┼či ├«ndulcitorii de mas─â.

├Ändulcitorii utiliza┼úi ├«n industria alimentar─â ofer─â ┼čansa persoanelor ale c─âror afec┼úiuni nu permit consumul de zah─âr s─â se bucure ├«n continuare de o alimenta┼úie gustoas─â ┼či sigur─â. Astfel, ├«┼či dovedesc utilitatea ┼či contribuie la men┼úinerea unei alimenta┼úii echilibrate.