Meniul perfect pentru zilele de izolare şi o silueta de invidiat - Fără mâncăruri sofisticate

1 pexels photo 2662875 jpg jpeg

Trecem prin momente grele dacă e să ne gândim la statul în casă şi silueta noastră. Aşadar dacă nu suntem atenţi la meniul nostru zilnic din momentele de izolare, am putea avea mari surprize când ne urcăm pe cântar.

Medicul

ne spune din ce ne putem alcătui mesele zilnic, astfel încât să nu ne îngrăşăm. 

De exemplu, dimineaţa putem avea sandvişuri cu pastă de măsline, fulgi de parmezan (ideal şi ceva legume proaspete), sau cu humus (există conserve de năut), sau zacuscă, salată de vinete (există varianta cu vinete congelate ), pastă de peşte (numeroase reţete folosesc peşte din conserve), în afara celor care au ingrediente cu termen limitat de valabilitate (ouă, telemea, cremă de brânză, guacamole, iaurt sau lapte dulce).

Biscuiţii, de casă sau din comerţ, pot fi serviţi dimineaţa cu ceai, cafea, sau lactate şi pot fi o altă variantă de mic dejun. Un smoothie delicios are nevoie de fructe, iar cele congelate pot fi o opţiune valabilă  atunci când rezerva de fructe proaspete s-a terminat.

Pentru gustări, opţiunile sunt numeroase. În afara fructelor proaspete, putem opta pentru cele oleaginoase – nuci, alune, fistic, caju etc (dar atenţie, 100 de gr = 600 – 650 de kcal, deci limitaţi cantităţile) sau fructe congelate, compot, sau lactate (iaurt, kefir etc, eventual cu seminţe, câteva felii de brânzeturi +/- legume).

Prânzul poate avea o supă / ciorbă (legumele congelate pot fi o opţiune bună, la fel şi fasolea boabe, lintea, ciupercile deshidratate) şi un fel principal. Dacă optăm pentru un fel principal mai uşor, putem alege peşte (conservă, afumat, congelat) + legume congelate sotate sau salate  de alge (există cele deshidratate, cu termen mai lung de valabilitate) cu morcov, câteva alune şi felii de peşte / brânzeturi / orez / quinoa, cuş-cuş sau murături şi carne / mazăre / mâncare de bame sau edamame.

Păstăile sau spanacul congelat pot fi folosite în combinaţiile cu carne, orez. Pastele cu ciuperci, legume congelate , sos de roşii +/- parmezan ras, iahnia, orezul (sârbesc, chinezesc etc), paella (există variante congelate), plăcintele cu carne, spanac, brânzeturi  pot constitui un prânz delicios şi hrănitor (dar şi aici – atenţie la calorii).

Pentru cină, sălăţele (pot fi folosite şi legume de tipul gulii, morcovi, ţelină, sfeclă, ceapă, ardeii copţi, murăturile, care pot fi păstrate un timp mai lung) cu carne la cuptor sau cu brânzeturi, boabe de fasole, porumb, quinoa, cuş-cuş, năut, măsline, avocado, ton pot fi o opţiune, mai ales dacă timpul pentru gătit este limitat. Cartofii (copţi, fierţi, piure, mai rar prăjiţi) cu brânză, tzatziki sau mâncarea gătită (mai ales că pot fi făcute 2 – 3 porţii, ca să eficientizam timpul ), mămăliga cu brânză, şandvişurile (din nou atenţie la calorii) sunt variante de cină pe timp de pandemie.