Desert fara zahar pentru Craciun: cele mai usoare 3 retete

2 desert fara zahar jpg jpeg

Cele mai bune prajituri pentru Craciun sunt mai simplu de facut decat iti imaginezi si nu trebuie sa pierzi o zi intreaga in bucatarie. Pentru desert fara zahar, ingredientele de baza sunt fructele si ciocolata neagra!

Daca intentionezi sa nu iei in greutate de Sarbatori sau suferi de intoleranta la gluten ori vrei sa limitezi consumul de zahar, incearca aceste retete de desert fara zahar. Sunt preparate dietetice, care rasfata papilele gustative si se digera usor.

3 retete de desert fara zahar pentru Craciun si Revelion

Lava cake fara zahar ori gluten

Reteta aceasta pare sofisticata daca judeci dupa numele ei, dar nu e neaparat greu de facut si nici nu dureaza mult. Timpul de pregatire pentru aceasta lava cake este de 10 minute, iar timpul de coacere este de 12 minute. Ingredientele sunt pentru 4 portii.

Ingrediente: 200 grame ciocolata neagra (cu 85% cacao sau mai mult), 120 gr unt de cocos, 4 oua, 1 galbenus, indulcitor lichid dupa gust, 30 gr malai fin, 30 gr faina de hrisca, 60 ml lapte de cocos.

Preparare: Incalzesti cuptorul in prealabail la 180 de grade. Ungi cu unt 4 forme de lava cake. Pui un vas pe foc mediu si topesti in el ciocolata si untul. Amesteci continuu pana cand se omogenizeaza totul, apoi iei vasul de pe foc.

Mixezi intr-un bol ouale, galbenusul si indulcitorul, pana cand capata o textura moale. Adaugi malaiul si faina de hrisca, pe care le incorporezi cu o lingura de lemn. Separat, incalzesti la foc mediu laptele de cocos, dar nu il lasi sa fiarba. Cand incep sa se formeze bule pe marginea vasului, ia-l de pe foc. Lasi laptele sa stea 1 minut, apoi torni laptele fierbinte peste compozitia de oua, amestecand rapid, pentru a evita gatirea oualor.

Adaugi ciocolata topita pana cand obtii un aluat moale. Umpli, apoi, cele 4 forme cu acest aluat. Coace lava cake pentru 12-15 minute sau pana cand formeaza deasupra o crusta deschisa la culoare. Nu le coace prea mult, pentru ca interiorul trebuie sa ramana lichid. Le servesti imediat.

Desert fara zahar: Tarta cu ciocolata si castane

Aceasta tarta cu ciocolata si castane este una dintre cele mai bune prajituri dietetice pentru Craciun. Ingredientele sunt de ajuns pentru 8 portii.

Ingrediente pentru baza: 90 gr curmale fara samburi, 160 gr migdale, 40 gr ulei de cocos, topit, 10 gr pudra de cacao.

Ingrediente pentru umplutura: 300 gr castane gatite, 300 gr tofu moale, 80 gr sirop de artar, 50 gr ulei de cocos topit, 1 lingurita de esenta de vanilie.

Ingrediente pentru topping de ciocolata: 60 gr ciocolata cu multa cacao, minimum 70% cacao, 40 ml ulei de cocos, 20 ml sirop de artar.

Preparare: Pentru baza, pui migdalele, curmalele, uleiul de cocos si cacaua intr-un mixer si amesteci pana cand obtii un amestec similar cu aluatul. Presezi acest aluat pe fundul tavii pe care o vei folosi.

Pentru umplutura, pui tofu moale, castanele, vanilia si siropul de artar intr-un robot de bucatarie si pasezi pana cand obtii o crema moale. Cand robotul inca functioneaza, torni uleiul de cocos incet. Cand toate ingredientele sunt amestecate, torni aceasta crema peste baza tartei si nivelezi cu o spatula. Dai apoi tarta la frigider 2-3 ore.

Pentru topping, pui bucatile de ciocolata, uleiul de cocos si siroul de artar intr-un vas, pe foc foarte mic. Amesteci pana cand ciocolata se topeste, apoi o iei de pe foc si o lasi sa se raceasca 2 minute, urmand sa o torni peste tarta intr-un strat subtire. Dai apoi din nou tarta la frigider, ca sa se raceasca ciocolata, pana cand o servesti.

Tarta cu mere si banane

Cand auzi de cele mai bune prajituri fara zahar pentru Craciun, te gandesti la ceva foarte complicat, asa e? Insa nu trebuie sa fie intotdeauna asa! Aceasta tarta e usor de facut si dureaza 15 minute sa fie gata!

Ingrediente: 1 aluat de placinta decongelat, mere, descojite si feliate subtire, banana foliate, zeama de lamaie dupa gust.

Pui feliile de mere si banane intr-o tava de placinta cu hartie de copt si le stropesti cu suc de lamaie.Le lasi la inmuiat 10 minute. Acoperi fructele cu foaia de placinta si coci tarta la 175 de grade Celsius pana cand crusta devine maronie.

@unasplash