Cum se face igiena corectă a urechii

1 2 jpg jpeg

Compoziţia şi aspectul secreţiei ceruminoase diferă în funcţie de rasă (mai uscat la rasă asiatică, mai bogat în lipide la rasă albă şi afroamericani), în funcţie de vârstă, sex şi vechimea dopului ceruminos.

Pentru că în timp se poate acumula o cantitate mai mare de ceară, apare un discomfort la nivelul urechii, care se poate manifesta prin diferite simptome: ţiuit în ureche, mâncărime persistentă, dureri frecvente de ureche, pierderea parţială a auzului (senzaţia permanentă de ureche înfundată) şi miros neplăcut.

”Igiena urechii este un lucru extrem de serios. Greşim când folosim beţişoarele de ureche, le numim beţişoare de urechi deşi sunt destinate pentru uz extern. Curăţarea urechii cu aşa ceva poate duce la accidente, durere, perforarea timpanului sau chiar pierderea auzului. Timpanul este foarte subţire, are 0.1 milimetri, de exemplu o coală de hârtie este mai groasă de 3 ori decât un timpan. Urechile trebuie spălate în fiecare zi. Cei care au ceară multă trebuie să folosească nişte spray-uri care dizolvă cerumenul şi îl dizolvă, se folosesc extrem de uşor, chiar şi pentru copii” a explicat medicul Mioriţa Toader, expert ORL la Antena1.