Sunt hrănitori şi au proprietăţi curative. Din acest motiv sunt recomandaţi bolnavilor de diabet, dar şi celor care vor să se ferească de această boală. În plus, reglează digestia şi vitaminizează organismul.

 

Previn insulino-rezistenţa. Aceasta este o etapă care precede apariţia diabetului, când organismul nu mai raspunde adecvat la insulina din sânge şi este necesar ca pancreasul să producă  o cantitate din ce în ce mai mare de insulină pentru a menţine glicemia normală. Cartofii dulci au un indice glicemic scăzut iar cercetările arată că pot reduce episoadele de scădere bruscă a glicemiei şi apariţia sindromului de insulino-rezistenţă.

Reglează circulaţia sângelui. Cartofii dulci au în componenţă două dintre mineralele care contibuie la reglarea tensiunii şi la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine: sodiu şi potasiu. Datorită acestor două elemente şi persoanele cu probleme circulatorii se pot bucura de consumul de cartofi dulci.

Conţin un antioxidant puternic, betacarotenul. Ca şi morcovii, cartofii dulci conţin un antioxidant foarte puternic, numit betacaroten. Acesta le conferă culoarea portocalie dar şi puteri regenerative, prin faptul că atenuează din stresul oxidativ, ajută vederea şi potrivit unui studiu realizat la Harvard, ar putea ajuta şi la prevenirea cancerului de prostată. Împreună cu vitamina C betacarotenul întăreşte sistemul imunitar, ferindu-ne de răceli şi de probleme respiratorii.

Ameliorează digestia. Cartoful dulce este bogat în fibre digestive şi ajută la ameliorarea constipaţiei şi balonării. De asemnea, contribuie la prevenirea cancerului de colon.