Test nou pentru măsurarea glicemiei

1 2 jpg jpeg

„Ceea ce numim în prezent standardul de referinţă pentru estimarea nivelului mediu de glucoză din sânge nu este nici pe departe la fel de precis cum ar trebui să fie'', a declarat într-un comunicat John Higgins, cercetător-şef şi profesor asociat la Harvard Medical School, patolog clinician la Massachusetts General Hospital, citat de Agerpres.

Echipa a descoperit că inexactităţile provin de la variaţiile individuale ale duratei de viaţă a celulelor roşii ale unei persoane. „Precum un burete înmuiat în apă care stă pe chiuveta din bucătărie timp de câteva zile, celulele roşii mai vechi tind să absoarbă mai multă glucoză, iar celulele roşii noi au mai puţină'', a explicat Higgins.

Pentru a elimina variaţiile, echipa de cercetători a dezvoltat o formulă care ia în calcul durata de viaţă a celulelor roşii, estimările glicemiei ajustate la această vârstă, datele obţinute prin testul standard A1C şi nivelul glucozei „citită'' prin monitorizarea continuă.

Prin această metodă, oamenii de ştiinţă susţin că au redus rata de eroare la doar 1 din 10 cazuri.

Conform noului model, pacienţii trebuie să poarte timp de câteva săptămâni un aparat de monitorizare a nivelului de glucoză, iar medicii vor folosi datele înregistrate, alături de cele legate de vârsta medie a celulelor roşii ce vor fi obţinute înainte ca aparatul să fie îndepărtat, a explicat echipa, potrivit sursei citate.

Diabetul afectează peste 422 de milioane de persoane la nivel mondial, iar o mai bună cunoaştere a nivelului glicemiei poate ajuta la o mai bună gestionare a acestei afecţiuni.