Studiu Tetra Pak: 9 din 10 consumatori consideră că alimentele le influenţează sănătatea (P)

1 2 jpg jpeg

Cumpără doar din locuri sigure, controlate de autorităţi; în plus, tot în mare şi foarte mare măsură, aproximativ 8 din 10 respondenţi sunt preocupaţi să consume alimente şi băuturi cu un conţinut scăzut de aditivi. 4 din 10 consumatori au o opinie pozitivă faţă de pasteurizarea alimentelor şi băuturilor, iar aproximativ jumătate dintre respondenţi despre ambalarea acestor produse.

Bucureşti, 5 februarie 2014 - Tetra Pak®, lider mondial în furnizarea de soluţii pentru procesarea şi ambalarea produselor alimentare, anunţă rezultatele studiului naţional de opinie Percepţia şi atitudinile consumatorilor români faţă de siguranţa alimentară, alimentele şi băuturile lichide realizat de către compania Exact Cercetare şi Consultanţă în perioada octombrie-noiembrie 2014.

„Siguranţa alimentară a fost şi rămâne una dintre priorităţile companiei Tetra Pak, iar studiile ne demonstrează că este o prioritate şi pentru consumatori, atât în România, cât şi în lume. Prin campania “Lucrurile bune vin în ambalaje Tetra Pak”continuăm eforturile noastre de informare a consumatorilor despre importanţa siguranţei alimentare, alimentaţia echilibrată şi beneficiile pasteurizării şi ambalării produselor alimentare lichide. Ne bucurăm să constatăm nivelul crescut al percepţiei pozitive a consumatorilor faţă de pasteurizarea şi ambalarea produselor alimentare lichide, două procese care contribuie la siguranţa alimentară şi protejarea produselor”, declară Cristina Dumitru, Communications Director Tetra Pak South Eastern Europe.

2 jpg jpeg

Ambalajul de carton UHT şi soluţia de ambalare aseptică Tetra Pak au revoluţionat standardele de siguranţă alimentară încă din 1961

Povestea Tetra Pak a început în 1943 când dr. Reuben Rausing, fondatorul companiei, a început să dezvolte un ambalaj pentru lapte care să necesite minimum de material şi să asigure maximum de igienă. Ideea lui era să creeze un ambalaj care să fie, în acelaşi timp, economic, igienic şi uşor de distribuit, ceva ce nu a mai fost făcut înainte. Astfel, primele ambalaje au fost lansate în 1951, iar 10 ani mai târziu a fost lansată prima maşină de ambalare aseptică a laptelui. Această inovaţie a marcat începutul unei noi ere în domeniul siguranţei şi calităţii alimentare. Pasteurizarea simplă, pasteurizarea la temperatură înaltă şi ambalarea aseptică în cutie de carton au devenit procese uzuale care contribuie la siguranţa produselor alimentare lichide, le ajută să-şi păstreze calităţile nutriţionale şi le protejează de factori externi. În plus, laptele ultrapasteurizat (UHT) la ambalaj Tetra Pak poate fi păstrat la temperatura ambiantă (între 4 şi 31 de grade) până la deschidere, pe o perioadă de 3 până la 6 luni.

PRINCIPALELE REZULTATE ALE CERCETĂRII

Siguranţa alimentară: preocupare pentru alimente sănătoase, fără aditivi, din surse controlate

· 88% dintre români cred că alimentaţia influenţează în mare şi foarte mare măsură starea de sănătate (71% dintre femei şi 57% dintre bărbaţii respondenţi)

· Tot aproximativ 9 din 10 respondenţi consideră că alimentaţia influenţează dezvoltarea copilului şi sănătatea copilului şi a familiei

· Sintagma “siguranţă alimentară” este cel mai des asociată spontan cu alimente sănătoase, nealterate (1 din 4 respondenti) şi cu alimentele fără aditivi alimentari (precum coloranţi, conservanţi, etc.) (1 din 5 respondenti)

· În medie, românii sunt cel mai preocupaţi: 1/ să cunoască ingredientele alimentelor şi băuturilor pe care le consumă (79%); 2/ să cumpere produsele din locuri sigure, controlate de autorităţi (79%); 3/ să consume alimente cu un conţinut scăzut de aditivi (precum conservanţi, arome, coloranţi) (76%);

· persoanele din segmentul de vârstă 45-60 de ani sunt mai preocupate decât tinerii (18-24 de ani) să cumpere produse cât mai puţin procesate

· Îmbolnăvirea cauzată de alimentaţie este cea mai mare îngrijorare a românilor privind siguranţa alimentară (86%)

· Şapte din 10 consumatori consideră în mare şi foarte mare măsură că este foarte important să cunoască în ce condiţii au fost procesate, ambalate şi depozitate alimentele

Pasteurizarea, importantă în asigurarea siguranţei alimentare

· 66% dintre cei intervievaţi consideră în mare şi foarte mare măsură că aceasta distruge microorganismele dăunătoare

· 57% sunt de părere că pasteurizarea garantează protecţia şi siguranţa alimentelor.

2 jpg jpeg

Despre studiu

Studiul comandat de Tetra Pak şi realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă este reprezentativ pentru populaţia de 18-60 ani, persoane cu educaţie medie şi superioară, rezidente în mediul urban, utilizatori de internet.

Volumul eşantionului a fost de 1046 de respondenţi (50% femei, 50% bărbaţi), persoane selectate aleator din panelul de peste 43.000 de consumatori ai agenţiei de cercetare. Culegerea şi prelucrarea datelor a fost realizată în perioada octombrie-noiembrie 2014 prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Studiul are o marjă de eroare de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%.

DESPRE TETRA PAK

Tetra Pak este liderul mondial în soluţii de procesare, ambalare şi distribuire a produselor alimentare lichide. Lucrând îndeaproape cu clienţii şi furnizorii noştri, oferim produse sigure, inovatoare şi în armonie cu protecţia mediului înconjurător, care satisfac în fiecare zi cerinţele consumatorilor din peste 170 de ţări.

Având aproximativ 23000 de angajaţi în peste 80 de ţări, noi credem în asumarea cu responsabilitate a poziţiei de lider în industria de profil, pentru crearea unei creşteri profitabile în armonie cu protecţia mediului înconjurător şi cu o bună conduită socială.

Motto-ul nostru „PROTEJEAZĂ CE E BUN™" reflectă viziunea noastră de a oferi alimente sănătoase şi disponibile oriunde. Mai multe informaţii despre Tetra Pak sunt disponibile pe www.tetrapak.ro

Tetra Pak şi „PROTEJEAZĂ CE E BUN™" sunt mărci care aparţin Grupului Tetra Pak.