Rom├ónia se confrunt─â cu o cre┼čtere a infect─ârilor cu HIV/SIDA. Care este motivul

1 vizual comunicat jpg jpeg

Romanian Angel Appeal ┼či Observatorul Rom├ón de S─ân─âtate trag un semnal de alarm─â asupra urgen┼úei aloc─ârii fondurilor locale necesare pentru prevenirea ┼či stoparea r─âsp├óndirii infec┼úiei cu HIV ├«n Rom├ónia.

Infec┼úia cu virusul imunodeficien┼úei umane (HIV) este o problem─â major─â de s─ân─âtate public─â ├«n Rom├ónia. Criza sanitar─â generat─â de pandemia COVID-19 a agravat situa┼úia, rata de testare HIV/SIDA ├«nregistr├ónd ├«n 2020 o sc─âdere important─â, ├«n contextul ├«n care num─ârul de cazuri noi de infec┼úie cu HIV ├«n Rom├ónia era deja ├«n cre┼čtere ├«n ultimii ani.

Pandemia COVID-19 a avut ├«ns─â un impact negativ semnificativ asupra accesului grupurilor vulnerabile la servicii de s─ân─âtate ┼či suport. A┼čadar, num─ârul de cazuri noi diagnosticate cu infec┼úia HIV raportate la nivel na┼úional ├«n anul 2020, a ├«nregistrat o sc─âdere brusc─â fa┼ú─â de anii preceden┼úi (432 cazuri noi de infec┼úie HIV ├«n Rom├ónia, din care 76% b─ârba┼úi ┼či 24% femei), semnal├ónd o pr─âbu┼čire a ratei de testare HIV ├«n contextul pandemiei COVID-19.  

Bazat pe ultima raportare a Compartimentului Pentru Monitorizarea ┼či Evaluarea Infec┼úiei HIV/SIDA ├«n Rom├ónia1, 16.848 de persoane sunt purt─âtoare ale infec┼úiei HIV ├«n ┼úara noastr─â. Mai mult, 63% dintre cazurile noi de infec┼úie din ┼úara noastr─â sunt diagnosticate cu ├«nt├órziere2 din cauza ratei sc─âzute de testare.  

├Än lipsa unor m─âsuri urgente de prevenire, care s─â vizeze grupurile vulnerabile la infec┼úia HIV, pandemia COVID-19 va fi urmat─â de o explozie a num─ârului de cazuri noi HIV ├«n Rom├ónia ┼či de o agravare dramatic─â a situa┼úiei persoanelor nou infectate cu HIV. 

Romanian Angel Appeal ┼či Observatorul Rom├ón de S─ân─âtate public─â ast─âzi primul studiu din Rom├ónia referitor la implicarea autorit─â┼úilor locale din Bucure┼čti, Cluj, Sibiu ┼či Timi┼č (ora┼čele cu cel mai mare num─âr de cazuri) ├«n problematica HIV/SIDA ┼či trag un semnal de alarm─â asupra urgen┼úei aloc─ârii de fonduri pentru gestionarea situa┼úiei. Studiul con┼úine ┼či un set de recomand─âri de ac┼úiuni menite s─â r─âspund─â ├«ntr-un mod cuprinz─âtor ┼či coerent problemelor identificate.  

Situa┼úia este cu at├ót mai critic─â cu c├ót, ├«n ultimii zece ani, sursa de finan┼úare aproape exclusiv─â pentru proiectele care au vizat prevenirea infec┼úiei cu HIV/SIDA ├«n Rom├ónia era reprezentat─â de granturile externe oferite de Fondul Global de Lupt─â ├Ämpotriva HIV/SIDA ┼či Malariei (GFATM) ┼či al┼úi finan┼úatori interna┼úionali. ├Än acest moment exist─â ├«n implementare un ultim grant oferit de GFATM, care ├«ns─â include un suport minim pentru serviciile de reducere a riscurilor adresate CDI, finan┼úarea acestei componente finaliz├óndu-se ├«n decembrie 2020.   

Observatorul Rom├ón de S─ân─âtate a analizat cre┼čterea num─ârului de noi cazuri HIV din perioada 2016-2020 ┼či aloc─ârile bugetare de la nivelul jude┼úelor cu cel mai mare num─âr de cazuri HIV pentru perioada men┼úionat─â. 

Av├ónd ├«n vedere lipsa finan┼ú─ârilor locale pentru prevenirea infec┼úiei HIV ┼či necesitatea implic─ârii autorit─â┼úilor ├«n serviciile de prevenire adresate grupurilor vulnerabile, au fost organizate mese rotunde ├«n fiecare ora┼č vizat de studiu (Bucure┼čti, Cluj Napoca, Sibiu, Timi┼čoara). Scopul lor a fost de a trage un semnal de alarm─â asupra situa┼úiei ├«n care ne afl─âm ┼či de a determina autorit─â┼úile locale s─â g─âseasc─â solu┼úii financiare la nivel local pentru aceste grupuri, astfel ├«mpiedic├ónd r─âsp├óndirea infec┼úiei HIV.  

La aceste mese rotunde au fost prezen┼úi reprezentan┼úi ai prim─âriilor, consilieri locali, ai Direc┼úiilor de Asisten┼ú─â Social─â ┼či Protec┼úia Copilului de la nivelul jude┼úelor, ai Direc┼úiilor de Asisten┼ú─â Social─â de la nivelul municipiilor, ai Centrelor de Prevenire, Evaluare ┼či Consiliere Antidrog de la nivel local, medici speciali┼čti infec┼úioni┼čti ┼či reprezentan┼úi ai organiza┼úiilor non-guvernamentale, care lucreaz─â cu grupurile vulnerabile.  

Au fost trasate o serie de direc┼úii esen┼úiale pentru autorit─â┼úi, care ar trebui implementate c├ót mai repede la nivel local: 

Testarea HIV este esen┼úial─â pentru a determina dinamica infec┼úiilor la nivel local. ├Än contextul epidemiologic actual, s-au efectuat cu 30% mai pu┼úine teste HIV la grupele de risc fa┼ú─â de anul 2019, astfel c─â ├«n prezent nu se cunoa┼čte situa┼úia real─â a r─âsp├óndirii infec┼úiei1. 

Existen┼úa unui stigmat social cu privire la HIV ┼či ne├«ncrederea referitoare la p─âstrarea confiden┼úialit─â┼úii datelor medicale sunt impedimente majore ├«n prevenirea acestei infec┼úii.    

Sunt necesare campanii de comunicare pentru reducerea stigmei ┼či ├«ncurajarea test─ârii ├«n r├óndul grupurilor vulnerabile (comunit─â┼úile LGBTQI+, consumatori de droguri, persoane implicate ├«n sexul comercial).  

Este absolut necesar─â introducerea educa┼úiei sexuale ├«n curricula ┼čcolar─â obligatorie ┼či eliminarea stigmatului fa┼ú─â de acest subiect. De asemenea, este important s─â se creeze campanii educa┼úionale mai atractive ┼či mai axate pe nevoile tinerilor. 

Este absolut necesar─â introducerea de servicii de consiliere ├«n fazele de pre-testare, post-testare ┼či diagnostic ├«n toate institu┼úiile care ofer─â acest tip de servicii. 

Este important s─â se formeze la nivel local un grup de lucru comun ├«ntre autorit─â┼úile locale ┼či societatea civil─â local─â, care s─â realizeze un plan de ac┼úiune pentru ├«mbun─ât─â┼úirea m─âsurilor de prevenire a transmiterii infec┼úiei HIV.