Puls mai mare de 90, risc de deces

1 2 jpg jpeg

Chiar dacă se consideră că un puls între 60 şi 100 de bătăi pe minut este normal, o cercetare recentă a arătat că frecvenţa mare a bătăilor inimii este un indicator al riscului de deces.

Pulsul mare triplează riscul de deces prematur, chiar şi în condiţiile în care starea de sănătate a persoanei este bună.

Potrivit datelor medicale, un ritm cardiac cuprins între 51 şi 80 de bătăi pe minut este asociat unui risc de moarte prematură cu 40-50% mai mare decât în cazul celor care au un puls mai mic de 50 de bătăi pe minut.

La cei cu 81-90 de bătăi pe minut, riscul de deces prematur se dublează, iar la cei cu peste 91 de bătă pe minut, probabilitatea se triplează.

Pentru normalizarea pulsului, profesorul Patrick Wolfe de la Colegiul Universitar din Londra recomandă controlarea altor factori care ne pot prelungi speranţa de viaţă: exerciţiile fizice, dieta echilibrată şi renunţarea la fumat.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 3.000 de persoane cu vârsta medie, care au fost monitorizate din 1971 până în 2001.