Puls mai mare de 90, risc de deces

1 2 jpg jpeg

Chiar dac─â se consider─â c─â un puls ├«ntre 60 ┼či 100 de b─ât─âi pe minut este normal, o cercetare recent─â a ar─âtat c─â frecven┼úa mare a b─ât─âilor inimii este un indicator al riscului de deces.

Pulsul mare tripleaz─â riscul de deces prematur, chiar ┼či ├«n condi┼úiile ├«n care starea de s─ân─âtate a persoanei este bun─â.

Potrivit datelor medicale, un ritm cardiac cuprins ├«ntre 51 ┼či 80 de b─ât─âi pe minut este asociat unui risc de moarte prematur─â cu 40-50% mai mare dec├ót ├«n cazul celor care au un puls mai mic de 50 de b─ât─âi pe minut.

La cei cu 81-90 de b─ât─âi pe minut, riscul de deces prematur se dubleaz─â, iar la cei cu peste 91 de b─ât─â pe minut, probabilitatea se tripleaz─â.

Pentru normalizarea pulsului, profesorul Patrick Wolfe de la Colegiul Universitar din Londra recomand─â controlarea altor factori care ne pot prelungi speran┼úa de via┼ú─â: exerci┼úiile fizice, dieta echilibrat─â ┼či renun┼úarea la fumat.

Cercetarea a fost realizat─â pe un e┼čantion de 3.000 de persoane cu v├órsta medie, care au fost monitorizate din 1971 p├ón─â ├«n 2001.