Pentru o minte sănătoasă, românii citesc cărţi
În ceea ce priveşte modurile practice în care românii se preocupă de îngrijirea stării de sănătate mentală, cititul ocupă, oarecum surprinzător, primul loc, fiind urmat de practicarea sportului. Românii citesc moderat - 1 român din 3 citeşte cel mult o carte pe lună, în vreme ce doar 18% citesc mai mult, deşi majoritatea consideră că lectura le dezvoltă memoria şi imaginaţia (65%), îi ajută să-şi menţină mintea în formă (60%), să se relaxeze (68%) sau să evadeze din cotidian (52%). 3 din 10 români nu mai ştiu când au intrat ultima dată într-o bibliotecă, în timp ce 2 din 10 români au vizitat o bibliotecă acum mai bine de 10 ani.
Pornind de la statisticile descurajante referitoare la cât de puţin citesc românii şi cât de rar vizitează biblioteci, o clinică medicală din Bucureşti a amenajat biblioteci la intrarea în cabinetele medicale, pentru a atrage atenţia asupra importanţei cititului pentru echilibrul mental.
„Sănătatea fizică şi cea psihică sunt un tot unitar şi trebuie să funcţioneze bine împreună, iar dacă de cea fizică ne ocupam deja, credem că a venit momentul să le spunem pacienţilor noştri să fie un pic mai atenţi şi la sănătatea lor psihică. Şi pentru că bibliotecile rămân goale tot mai des, în timp ce clinicile noastre sunt vizitate frecvent de cei care au grijă de sănătatea lor am decis să dotăm sălile de intrare în cabinetele medicale cu biblioteci, pentru a le aduce aminte pacienţilor noştri cât este de importantă lectura pentru binele lor”, a declarat Sorina Diaconu, Marketing Director Grup MedLife.
Conform studiilor realizate la nivel european, România se află pe ultimul loc din UE în ceea ce priveşte lectura, iar iniţiativa dotării cabinetelor medicale cu cărţi a venit ca răspuns la nevoia de a le aduce aminte românilor că lectura este benefică şi necesară.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 654 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, dintre care 89% rezidenţi în mediul urban.