Leg─âtura dintre alcool ┼či mi┼čcare

1 2 jpg jpeg

Cu toate acestea, autorii subliniaz─â faptul c─â este vorba numai despre un studiu observa┼úional ┼či nu vor fi trase concluzii finale, mai ales c─â unii factori (cum ar fi dieta sau obi┼čnuin┼úa de a consuma alcool) nu au fost luate ├«n considerare, acestea put├ónd avea impact asupra rezultatului.

Prin studierea r─âspunsurilor furnizate de circa 36.000 de britanici cu v├órste de peste 40 de ani, care au r─âspuns la chestionare de s─ân─âtate ├«ntre anii 1994 ┼či 2006, cercet─âtorii au descoperit, deloc surprinz─âtor, c─â ├«n cazurile studiate, un consum mare de alcool a fost legat de un risc crescut de deces.

┼×i cu c├ót consumul a fost mai mare, riscul de a muri de cancer a fost mai semnificativ, chiar ┼či atunci c├ónd consumul s─âpt─âm├ónal total de alcool nu a dep─â┼čit valoarea maxim─â recomandat─â ├«n Marea Britanie, 14 unit─â┼úi pe s─âpt─âm├óna pentru femei ┼či 21 pentru b─ârba┼úi.

Aceast─â recomandare a fost revizuit─â ulterior ├«n jos pentru b─ârba┼úi, c─ârora li s-a recomandat s─â nu dep─â┼čeasc─â nici ei 14 unit─â┼úi pe s─âpt─âm├ón─â.

O unitate corespunde unei cantităţi de opt grame de alcool sau de 25 de mililitri de băuturi spirtoase sau o jumătate de halbă de bere sau o jumătate de pahar de vin.

Prin implicarea activităţii fizice, cercetătorii au descoperit că supra-riscul de deces din rândul consumatorilor de alcool s-a diminuat sau uneori a fost anulat la cei care practică cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână.

Cu toate acestea, la cei care nu ating acest prag de efort fizic, riscul de deces a rămas în strânsă corelaţie cu cantitatea de alcool consumată.

Un total de 150 de minute de activitate fizic─â pe s─âpt─âm├ón─â este durata recomandat─â de Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS) pentru ├«mbun─ât─â┼úirea s─ân─ât─â┼úii ┼či pentru prevenirea obezit─â┼úii, a bolilor cardiovasculare ┼či a anumitor tipuri de cancer.

Rezultatele noastre reprezint─â un argument suplimentar ├«n favoarea rolului activit─â┼úii fizice ├«n promovarea s─ân─ât─â┼úii popula┼úiei, chiar ┼či ├«n prezen┼úa unor comportamente mai nes─ân─âtoase, au relevat cercet─âtorii ├«n studiul condus de profesorul Emmanuel Stamatakis de la Universitatea din Sydney, citat de Agerpres.

Printre factorii care pot modifica riscul de deces, f─âr─â s─â fie lega┼úi neap─ârat de activitatea fizic─â, se num─âr─â obi┼čnuin┼úa de a consuma alcool, precum ┼či modific─ârile de comportament cu privire la consum din timpul derul─ârii studiului, a atras aten┼úia Kevin McConway de la Open University din Marea Britanie.

Profesorul Matt Field de la Universitatea din Liverpool consideră că persoanele deja bolnave este probabil să fie mai puţin active decât cele sănătoase, ceea ce poate denatura, de asemenea, rezultatele cercetării.