Dereglările ceasului biologic, asociate cu apariţia diabetului

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au observat de mult timp că ritmul biologic afectează în mare măsură metabolismul şi că persoanele care au tulburări de somn au un risc mai mare de a face diabet.

În urmă cu câţiva ani, specialiştii au descoperit că mutaţia unei gene (MT2) responsabile de receptorul melatoninei, hormonul somnului, creşte probabilitatea riscului de a face diabet de tip 2.

Recent, o echipă formată din specialişti britanici şi francezi şi coordonată de Phillippe Froguel de la Laboratorul de Genetică şi Boli Metabolice din Lille a identificat o nouă mutaţie a acestei gene.

În cadrul cercetării, la care au participat 7600 de persoane (printre ele şi diabetici), specialiştii au secvenţiat gena MT2 care codează receptorul melatoninei.

Au fost identificate 40 de mutaţii rare care afectează structura receptorului melatoninei, 14 dintre acestea blocându-i activitatea. Persoanele care prezintă această mutaţie au un risc de şapte ori mai mare de a face diabet.

Melatonina este un hormon care reglează numeroase procese cronobiologice, cunoscute şi ca „ceas biologic”. Acest hormon este secretat în timpul somnului de glanda pineală (epifiza). Tot în timpul somnului scade şi secreţia de insulină.