De ce apare depresia

1 2 jpg jpeg

Cum se manifest─â un depresiv

Din ne┼čtiin┼ú─â sau de ru┼čine, multe persoane ├«┼či neglijeaz─â s─ân─âtatea ┼či tr─âiesc an de an cu depresie. Este o diferen┼ú─â ├«ntre acele st─âri ap─ârute c├ónd ai avut o zi proast─â sau ai auzit ceva care te-a ├«ntristat ┼či momentul ├«n care s-a umplut paharul. E┼čti cu nervii la p─âm├ónt, trist, te sim┼úi al nim─ânui, e┼čti neglijent, pl├óngi din orice, nu reu┼če┼čti deloc s─â te concentrezi, ┼úi-a sc─âzut ├«ncrederea de sine, nu mai dormi, nu mai m─ân├ónci, ai g├ónduri negre, e┼čti extrem de obosit, ai nod ├«n g├ót ┼či te doare stomacul, nu te mai intereseaz─â nimeni ┼či nimic.

Depresia ┼či durerea

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â afirm─â c─â durerea ┼či depresia ├«mp─ârt─â┼česc acelea┼či drumuri: cel biologic ┼či cel legat de neurotransmi┼ú─âtori. Astfel c─â aproape 75% dintre depresivi sufer─â de dureri cronice ┼či de faptul c─â st─ârile rele revin.

Potrivit unui studiu canadian care a fost publicat ├«n jurnalul Pain (Durere) s-a descoperit persoanele depresive participante aveau un risc de 4 ori mai mare s─â sufere dureri la nivelul spatelui ┼či g├ótului spre deosebire de cele care erau complet s─ân─âtoase.

Ce favorizează apariţia depresiei

Cauzele sunt diverse: pierderea unei persoane dragi, violul, consumul de droguri, abuzul de alcool, lipsa unui loc de munc─â, e┼čecul ├«n dragoste, problemele financiare, certurile repetate, fenomenul de bullying, lipsa vie┼úii sociale, boli grave (cancer), dezechilibrul chimic la nivelul creierului dar ┼či predispozi┼úia genetic─â.

Info

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai mult de 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie. În ţara noastră, incidenţa acestei boli este de aproximativ 5%, diagnosticându-se anual, peste 900.000 de cazuri.

Tulbur─ârile mentale

Acestea acoper─â o plaj─â larg─â de probleme, spre exemplu: tulbur─ârile de anxietate, inclusiv atacurile de panic─â, tulburarea obsesiv compulsiv─â (TOC), tulburarea stresului post traumatic ┼či fobiile, tulbularea bipolar─â, depresia, tulbur─ârile de dispozi┼úie, tulbur─ârile de personalitate, tulbur─ârile psihotice, inclusiv schizofrenia.

Reţine!

Dac─â te ┼čtii cu astfel de st─âri, mergi la doctor sau la un psihoterapeut, pentru un consult de specialitate ├«n urma c─âruia se va stabili dac─â ├«ntr-adev─âr ai o tulburare mental─â ┼či de ce anume ai nevoie ca s─â te tratezi. De regul─â, se recomand─â at├ót medicamente c├ót ┼či psihoterapie.

Consum─â alimente bogate ├«n serotonin─â, spre exemplu: cerealele integrale, orezul, germenii de grau, drojdia ┼či extractul de drojdie de bere, pe┼čte, fulgi de ov─âz, lactate, ou─â, kiwi, banane, ananas, ciuperci, soia, nuci ┼či semin┼úe.

Hidratarea ┼či odihna sunt foarte importante, iar mediul ├«n care locuie┼čti trebuie s─â fie unul prietenos.