Zvonuri şi adevăruri despre transmiterea virusului HIV

1 2 jpg jpeg

SIDA, sau sindromul imunodeficienţei dobândite, este o afecţiune care distruge imunitatea corpului şi lasă organismul predispus la infecţii. În ciuda numeroaselor zvonuri răspândite, virusul poate fi contactat doar prin anumite căi.

“Principala cale prin care este răspândit virusul HIV este prin schimbul de fluide ale corpului, în special al secreţiilor genitale, schimb ce are loc în timpul contactului sexual”, explică pentru Everyday Health doctorul Robert Grossber, director la Center for Positive Living si Clinica de Boli Infecţioase a Centrului Medical Montefiore. Pentru contactarea virusului, el trebuie să existe în cantităţi suficient de mari pentru a pătrunde în sânge.

Ce fluide sunt purtătoare de HIV?

Nu orice tip de secreţie a corpului poartă virusul. Spre exemplu, nu poţi fi infectat cu HIV în urma contactului cu salivă, lacrimi, sudoare, urină, materie fecală. Fluidele prin care se transmite cu adevărat virusul sunt: sângele, spermatozoizii, secreţiile vaginale şi laptele matern. Dintre acestea, cea mai mare concentraţie a virusului se găseşte în sânge.

Cum puteţi evita contactarea virusului

Simplul contact cu fludele purtătoare de HIV nu este suficient. Acesta trebuie să pătrundă în celule sanguine. Aşadar, o piele intactă şi sănătoasă este cea mai eficientă barieră împotriva infecţiei, însă membranele moi ale gurii şi organelor genitale permit virusului să pătrundă. “Alte boli cu transmitere sexuală care pot provoca răni deschise măresc riscul transmiterii”, avertizează doctorul Grossberg.

HIV poate pătrunde in celulele sanguine prin contact sexual neprotejat, contactul pielii cu ace contaminate sau poate fi transmis de la mama la prunc prin laptele matern. Cea mai riscanta modalitate de contactare rămâne sexul anal.

Membranele implicate sunt mai subţiri, iar rupturile pot apărea mai uşor.

Informaţii adevărate sau zvonuri nejustificate

Este adevărat că nu trebuie neapărat să existe semne ale HIV-ului ca să fii seropozitiv, că virusul poate fi transmis chiar dacă nu ai boala SIDA sau dacă urmezi tratamente împotriva SIDA.

Virusul nu poate fi transmis prin contact normal cu personae infectate, muşcături de insecte sau animale, donaţii de sânge folosind ace sterile, jacuzzi sau bazine de înot, tatuaje sau piercing-uri.