Vrei o inimă sănătoasă? Iată ce trebuie să ştii!

1 2 jpg jpeg

În prezent, bolile de inimă reprezintă principala cauza de deces la nivel mondial. Peste un sfert din totalul deceselor sunt provocate de afecţiunile cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare afectează inima (muşchiul inimii), dar şi vasele de sânge ale inimii. Riscul apariţiei bolilor de inima creşte odată cu înaintarea în vârstă, iar bărbaţii care au peste 45 de ani şi femeile cu vârsta de peste 55 de ani sunt mai predispuşi la manifestarea bolilor cardiovasculare.

Specialiştii Clinicii Medline Center Jilava prezintă principalii factori de risc în bolile cardiovasculare:

-        Hipertensiunea arterială

-        Colesterolul total mărit

-        Obezitate

-        Activitate fizică insuficientă

-        Consumul redus de fructe şi legume

-        Fumatul

-        Consumul de alcool.

Diagnosticarea bolilor cardiovasculare

Prevenţia bolilor cardiovasculare cuprinde evaluarea factorilor de risc cardiovasculari şi a efectelor acestora asupra organelor ţintă (inimă, rinichi, creier), prin:

- electrocardiogramă

- ecografia cardiacă

- test ECG de efort, în prezenţa semnelor sau simptomelor de angină pectorală sau de insuficienţă cardiacă.

- analize de sânge pentru detectarea dislipidemiei, a diabetului zaharat, a bolilor de rinichi.

7 sfaturi pentru sănătatea inimii

1. Renunţarea la fumat este cel mai important pas pe care trebuie să îl facă cei care au acest obicei, pentru a se asigura că nu se expun afecţiunilor cardiace. Bolile cardiovasculare sunt puternic influenţate în sens negativ de acest obicei.

2. Efectuarea analizelor de sânge uzuale anuale este un pas esenţial în prevenţia bolilor cardiovasculare. De asemenea, consultul cardiologic este foarte important pentru pacienţii care au: diabet, obezitate, antecedente familiare de cardiopatie ischemică.

3. Alimentaţia sănătoasă este un alt factor important în preventive: consumul a cel puţin cinci porţii de fructe/legume pe zi şi limitarea aportului total de sare la cel mult o linguriţă.

4. Activitatea fizică regulată contribuie la reducerea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, îmbunătăţeste valorile tesiunii arteriale, ale colesterolului şi ale glicemiei, reducând stresul şi crescând buna dispoziţie.

5. Limitarea consumului de alcool. Prea mult alcool poate creşte tensiunea arterială. În plus,adaugă calorii în alimentaţie, ceea ce poate duce la o creştere a greutăţii. Ambele cresc riscul de a face boli de inimă.

6. Limitarea şi gestionarea stresului. Stresul este relaţionat cu bolile de inimă în mai multe feluri: poate creşte tensiunea, iar stresul extrem poate fi un declanşator pentru atacurile de cord.

7. Somn suficient. Atunci când organismul nu primeşte somn, creşte riscul de tensiune arterială ridicată, obezitate şi diabet. Cei mai mulţi adulţi au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.

Citeşte şi: 5 paşi pentru o inimă ferită de boli