Vitaminele frumuseţii: A, C şi E

1 2 jpg jpeg

Vitamina A previne uscarea pielii

Pielea foarte uscată, unghiile care se rup cu uşurinţă şi părul fără strălucire ne semnalează că avem lipsă de vitamina A.

Când pielea nu beneficiază de un aport constant de vitamina A, pielea se usucă, se descojeşte, riscul de infecţii cutanate fiind mai mare. De asemenea, apar primele încreţituri ale frunţii şi obrajilor, părul îşi pierde luciul iar unghiile devin fragile. Pentru a preveni şi estompa aceste probleme, include în rutina zilnică de îngrijire a pielii vitamina A.

Aceasta stimulează regenerarea celulelor pielii, reface ţesutul, hidratează şi oferă elasticitate. Forma activă a vitaminei A, retinolul este considerat duşmanul ridurilor. Retinolul neutralizează acţiunea radicalilor liberi şi ajută la diminuarea vizibilă a liniilor fine.

Este important ca produsele cosmetice care au în componenţa lor vitamina A să fie aplicate seara, pentru că sub acţiunea soarelui, pielea va fi mai sensibilă.

Info

Întrucât pot produce iritaţii, produsele cu retinol trebuie folosite treptat, o dată la câteva zile.

Vitamina C menţine elasticitatea tenului

Pentru ca pielea să fie fermă, catifelată, elastică şi fără pete, are nevoie de vitamina C. Lipsa acesteia din dietă se citeşte pe chip: tenul este uscat şi palid. Cunoscută şi sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C protejează pielea de efectele nocive ale poluării, stresului, razelor solare şi stimulează formarea colagenului, substanţă responsabilă cu elasticitatea pielii.

Foloseşte produse care au o concentraţie de 5% sau mai mare de vitamina C pentru a beneficia pe deplin de proprietăţile ei terapeutice. Aplică loţiunile care au acest antioxidant în compoziţie dimineaţa, înainte de crema fotoprotectoare.

Potrivit unui studiu recent, femeile care au tratat petele cauzate de soare cu o cremă cu vitamina C au văzut o îmbunătăţire semnificativă a liniilor fine şi a culorii pielii după 6 luni de utilizare.

Vitamina E încetineşte îmbătrânirea

Pe lângă beneficiile aduse sănătăţii (întărirea sistemului imunitar, prevenirea accidentului vascular cerebral şi a unor forme de cancer), vitamina E face minuni şi când vine vorba de păr, piele şi unghii.

Numită şi vitamina „tinereţii eterne“, această substanţă încetineşte îmbătrânirea celulară, protejează pielea de radiaţiile ultraviolete şi o hidratează. Produsele cosmetice care conţin vitamina E, folosite înainte de expunerea la soare, împiedică uscarea şi înroşirea pielii. Totodată, există studii care arată că poate îmbunătăţi circulaţia la nivelul scalpului, hidratează părul uscat şi fragil şi întăreşte unghiile.

Specialiştii laudă uleiul din capsulele cu vitamina E, însă susţin că trebuie folosit cu precauţie, pentru că poate agrava acneea la persoanele predispuse. Ei recomandă utilizarea capsulelor cu vitamina E în special de persoanele cu tenul foarte uscat. Întrucât uleiul este gras, trebuie aplicat pe faţă înainte de culcare, eventual în locul cremei de noapte.

Ce să nu-ţi lipsească din dietă

Ce mănânci este la fel de important ca şi ce pui pe piele. Cu cât fructele şi legumele sunt mai colorate, cu atât ele conţin mai multă vitamina A. Prin urmare, mănâncă morcovi, spanac, pătrunjel, ardei gras roşu, salată verde, broccoli, roşii, fasole verde, castraveţi, pepene roşu şi galben, mazăre, portocale.

Pentru a preveni problemele pielii, consumă cât mai multe alimente bogate în vitamina C: cătină, coacăze negre, gutui, lămâi, zmeură, merişoare.

Cele mai importante surse de vitamina E se găsesc în: germeni de grâu, uleiuri vegetale, avocado, produse din cereale integrale, gălbenuş, fructe cu coaja lemnoasă (nuci, arahide, alune, migdale), ficat.

3 reţete de frumuseţe

1. Pentru un ten fără riduri

Într-un bol din ceramică sau din plastic amestecă un gălbenuş, o linguriţă de miere şi o fiolă de vitamina A (pe care o cumperi din farmacii). Aplică pasta pe faţă, gât şi decolteu şi las-o să acţioneze 20 de minute. La final, clăteşte cu apă călduţă din abundenţă şi tamponează cu un prosop curat. Repetă procedeul de 2-3 ori pe săptămână. Aceeaşi mască este de ajutor şi în cazul în care ai părul lipsit de strălucire.

2. Cocteil pentru păr

Ideală pentru vârfurile despicate şi fără luciu este masca pe bază de vitamine. O prepari astfel: pune într-un bol 2 capsule cu vitaminele A şi E uleioase şi 2 linguriţe de ulei de ricin. Întinde pasta pe toată lungimea firului de păr, de la rădăcină la vârfuri, şi las-o să acţioneze 60 de minute. La final, şamponează şi clăteşte cu apă caldă din abundenţă.

3. Unghii rezistente

În cazul în care ţi se rup foarte uşor unghiile sau îţi cresc foate greu, aplică pe ele un preparat obţinut dintr-o lingură de zeamă de lămâie şi o jumătate de comprimat de vitamina C pisat. Este bine să laşi amestecul să-şi facă efectul cel puţin o oră înainte să te speli pe mâini.

Recomandările noastre

Demachiant cu vitamina A, Gerovital Plant, 7,81 lei

Cremă antirid cu ulei de catină şi vitamina C, Plant activ, 10 lei

Cremă hidratantă cu vitaminele A şi E, Cosmetic Plant, 9 lei

Cremă nutritivă cu miere, ulei de măsline şi vitamina A, Gerocossen, 16,5 lei

Şampon cu ulei de ricin, pantenol şi vitamina E, Gerocossen Activa Plant, 15 lei