Te loveşti des şi în scurt timp îţi apar pe piele nişte pete vineţii, de forme variabile? Specialistul Click!, dr. Mircea Tampa, dermatolog, ne spune cum să scăpăm de vânătăile inestetice.

Pentru a preveni apariţia vânătăilor, imediat după producerea contuziei, trebuie redus fluxul sangvin local. Se recomandă aplicarea de comprese cu apă rece, sau a unei pungi cu gheaţă învelite într-un prosop curat, pentru 15-20 de minute.

Deşi are şi efect analgezic, de reducere a durerii locale, nu trebuie ţinută mult timp, deoarece poate apărea contracţia exagerată a vaselor de sânge şi necroza locală.

La 1-2 zile de la apariţia vânătăii, încălzirea uşoară a zonei afectate prin aplicarea de comprese calde determină o creştere a fluxului sangvin, grăbind degradarea hemoglobinei din piele şi implicit vindecarea urmei de lovitură.

Culoarea pielii revine la normal într-un interval de 10-20 de zile, în funcţie de întinderea şi profunzimea leziunii.

Vitaminele responsabile de rezistenţa pereţilor vaselor de sânge şi de capacitatea de coagulare a sângelui sunt vitamina C şi vitamina K. Tocmai de aceea alimentaţia bogată în fructe şi legume reduce tendinţa de apariţie a vânătăilor.