Virtuţile terapeutice ale uleiului de măsline

1 2 jpg jpeg

Uleiul de măsline nu este doar un ingredient care dă o savoare aparte salatelor, ci este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de uleiuri. Bogat în vitamine (A, B1, B2, C, D, E şi K), în antioxidanţi şi în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, uleiul de măsline te menţine tânăr şi sănătos.

Îl poţi folosi atât la asezonarea salatelor, ca atare, în terapii pentru diverse boli, în îngrijirea pielii şi a părului, cât şi la gătit. Uleiul de măsline îşi menţine proprietăţile chiar şi atunci când este încălzit până la 210 grade Celsius. Alte uleiuri, cum este cel de floarea-soarelui, se descompun în substanţe toxice chiar începând cu 160 grade Celsius.

Îţi protejează inima

Adaugă ulei de măsline extravirgin în dieta ta zilnică şi reduci la jumătate riscul de a face o boală de inimă, arată mai multe studii. Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că uleiul de măsline scade nivelul colesterolului „rău” (LDL) şi îl creşte pe cel al colesterolului „bun” (HDL).

De asemenea, uleiul de măsline reduce riscul de inflamaţii, combate acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi reduce nivelul tensiunii arteriale. Pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi, trebuie să consumi zilnic circa două linguri de ulei de măsline, înlocuind alte tipuri de grăsimi. Mai exact, evită să mănânci unt, carne cu grăsime sau alte tipuri de uleiuri.

Te scapă de gastrită şi protejează ficatul

Datorită acţiunii protectoare şi a faptului că este bine tolerat de stomac, uleiul de măsline este deseori recomandat în tratamentul gastritei şi al ulcerului. De asemenea, acesta îmbunătăţeşte funcţiile hepatice, ale vezicii biliare şi ale pancreasului şi, în acelaşi timp, ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Astfel, dacă suferi de o boală de stomac, de ficat, de colecist sau chiar şi de diabet, poţi face cure de câte o lună cu ulei de măsline. În fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, ia câte o linguriţă de ulei de măsline amestecat cu suc de lămâie.

Stai apoi culcat pe partea dreaptă timp de jumătate de oră. O altă variantă este să iei câte o linguriţă de ulei de măsline de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

Un aliat împotriva cancerului

Antioxidanţii şi grăsimile bune care se găsesc din abundenţă în uleiul de măsline inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Astfel, s-a demonstrat că acest remediu protejează împotriva cancerului la sân, a celui de colon şi a celui de prostată.

Tot ce trebuie să faci este să înlocuieşti uleiul folosit în mod obişnuit la prepararea mâncărurilor cu ulei de măsline şi să adopţi pe cât posibil o dietă bogată în fructe şi în legume.

Întăreşte oasele şi calmează durerile

Uleiul de măsline ajută la menţinerea densităţii oaselor, contribuind la prevenirea osteoporozei. De asemenea, studiile au demonstrat că persoanele care consumă ulei de măsline cu regularitate au un risc scăzut de a face artrită.

Atunci când ai dureri reumatice, masează-ţi încheieturile cu ulei de măsline, acesta având proprietăţi calmante.

Face minuni pentru piele şi pentru păr

Uleiul este folosit în diverse preparate pentru hrănirea pielii şi a părului. Astfel, pentru a avea tenul mai hidratat şi mai catifelat, foloseşte săptămânal o mască preparată dintr-o linguriţă de ulei de măsline, o lingură de brânză de vaci şi una de pulpă de portocală.

Ţine masca pe faţă timp de o jumătate de oră şi apoi clăteşte cu apă călduţă. Dacă ai părul uscat, foloseşte, timp de câteva zile, ulei de măsline în locul balsamului. Înainte de a te spăla, masează părul cu ulei, pune un prosop pe cap şi stai aşa un sfert de oră. Spală-ţi apoi părul ca de obicei, fără a mai folosi balsam.