Obţinut din struguri, vinul păstrează efectele benefice ale acestora. Alcoolul din compoziţia lui poate pune însă probleme serioase organismului, efectele nocive depăşindu-le pe cele benefice. Vinul conţine polifenoli, antioxidanţi care protejează inima şi vasele de sânge. Aceştia au rol în scăderea presiunii sanguine, în scăderea nivelului de colesterol şi în protejarea peretelui arterial, prevenind astfel formarea plăcilor de aterom.

Vinul roşu conţine o cantitate de 20 de ori mai mare de polifenoli faţă de cel alb. Şampania este o combinaţie de pinot noir şi pinot meunier, soiuri de struguri roşii, împreună cu un soi de struguri albi, chardonnay, proveniţi din zona franceză Champagne. Ea păstrează conţinutul de polifenoli şi, deci, beneficiile acestora.

Vinul spumand, obţinut fie prin metoda „champenoise”, adică prin fermentaţie în sticlă, fie prin fermentarea strugurilor în recipiente mai mari, păstrează concentraţia în polifenoli. Există însă şi vin spumos, obţinut prin adăugarea de dioxid de carbon vinului obişnuit. Bulele accentuează mahmureala. Cu cât este mai efervescent, cu atât provoacă dureri de cap, oboseală şi deshidratare mai puternice.

Antioxidanţii din vin se găsesc şi în ciocolată

Substanţele benefice din vin se regăsesc şi în strugurii roşii, în fructele de pădure, în ceai şi în ciocolată. Toate aceste alimente sunt lipsite de multiplele pericole din alcool. Cei care se bucură de anunţurile privind efectele benefice ale vinului roşu ar trebui să fie foarte conştienţi de lista foarte lungă care descrie toxicitatea alcoolului asupra întregului organism.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă moderaţie în consumarea alcoolului şi minimum două zile săptămânal de abstinenţă. Nu trebuie depăşită cantitatea de 100-150 ml de vin roşu pe zi pentru bărbaţi, adică cel mult un pahar, şi de jumătate din această cantitate pentru femei.

Cum afectează alcoolul organismul

1. Ficat: alcoolul se metabolizează foarte greu, cu un consum mare de oxigen, necesar ţesutului hepatic. Consumul excesiv constant, dar şi un singur episod de exces poate declanşa steatoza hepatică, boală caracterizată prin acumularea de grăsimi în celule. În timp, poate evolua la hepatită alcoolică şi la ciroza hepatică, prin înlocuirea ţesutului hepatic cu ţesut fibros, nefuncţional.

2. Creier: scade echilibrul, coordonarea şi capacitatea de gândire. Poate duce, în timp, la depresie şi la dependenţă. Scurtează faza somnului fără vise, lipsind organismul de odihnă. Perturbă ritmul noapte-zi.

3. Aparat digestiv: poate provoca tulburări digestive, dar şi cancer esofagian şi gastric

4. Inimă: consumat în exces, creşte riscul de infarct şi de aritmii

5. Aparat reproducător: provoacă probleme de erecţie. În exces, scade nivelul testosteronului, calitatea şi cantitatea spermei

6. Sarcină: consumul de alcool este interzis în timpul sarcinii. Sunt periculoase chiar şi cantităţile moderate, putând afecta reflexul de supt al bebeluşului.


Citeşte şi:

Leacuri rapide împotriva mahmurelii

Cafeaua nu ne scapă de mahmureală