VIDEO: Totul despre incontinenţa urinară

1 2 jpg jpeg

Foarte multe persoane suferă de incontinenţă urinară, dar prea puţine vorbesc despre această problemă, pentru că o consideră stânjenitoare.

Un vârstnic din cinci are pierderi involuntare de urină. Însă această afecţiune nu este specifică numai vârstei a treia. Ea apare destul de frecvent şi la persoanele mai tinere, de obicei la femeile care au trecut prin mai multe naşteri sau la persoanele care au avut operaţii în zona pelviană.

Trebuie să ştii că incontinenţa urinară nu este o boală în sine, ci un simptom al unor probleme legate de funcţionarea aparatului urinar: infecţii urinare, afecţiuni ale prostatei sau calculi la vezica urinară. Indiferent de cauză, cert este că incontinenţa afectează viaţa socială.

Pe lângă tratamentul indicat de specialistul urolog, este important să încerci şi câteva schimbări în stilul de viaţă.

Evită cafeaua şi condimentele

Unele alimente şi băuturi pot agrava incontinenţa urinară. Printre acestea, se numără băuturile pe bază de cofeină şi alcoolul, care au efect diuretic. În plus, cafeaua are şi efect iritant pentru vezica urinară.

Dacă te-ai gândit că ai putea s-o înlocuieşti cu o cafea decofeinizată, acest lucru nu te va ajuta, pentru că boabele de cafea conţin, pe lângă cofeină, şi alte substanţe iritante pentru vezică.

Ar trebui să excluzi din alimentaţie şi condimentele, citricele şi sucurile din citrice, băuturile carbogazoase, precum şi ciocolata. Toate aceste alimente au acelaşi efect iritant, care agravează incontinenţa.

Ai grijă ce medicamente iei!

Incontinenţa urinară poate fi cauzată sau agravată de unele medicamente. Printre ele se numără diureticele, somniferele, relaxantele musculare, antidepresivele, antihipertensivele, precum şi unele medicamente folosite de cardiaci.

Dacă ai observat că ar putea exista o legătură între pierderile de urină şi medicamentele pe care le iei, discută cu medicul tău despre posibilitatea de a renunţa la ele sau de a le înlocui cu un alt tratament.

Tratează constipaţia

Vezica urinară se află în apropierea rectului, iar materiile fecale pot exercita presiune asupra ei, contribuind astfel la creşterea numărului de pierderi accidentale de urină.

În consecinţă, ar trebui să eviţi pe cât posibil constipaţia dacă suferi de incontinenţă urinară, indiferent dacă eşti femeie sau bărbat. Constipaţia este uneori chiar cauza incontinenţei, de aceea este important să o tratezi.

Încearcă exerciţiile care întăresc musculatura

Uneori, incontinenţa poate fi tratată prin simpla îmbunătăţire a tonusului musculaturii pelviene, care susţine toate organele din zona abdominală. Poţi reuşi acest lucru cu ajutorul unor exerciţii speciale, numite Kegel. Ele se efectuează oricând şi oriunde: la birou, în maşină, în pat şi chiar în picioare.

Deşi sunt mai des folosite de femei, mai ales după naştere, exerciţiile Kegel sunt la fel de benefice şi pentru bărbaţi. Urologii le recomandă frecvent pacienţilor ca tratament al incontinenţei, pentru că te ajută să controlezi mai bine vezica urinară.

Scapă de kilogramele în exces

Persoanele supraponderale şi obeze suferă mai frecvent de pierdere involuntară de urină, în comparaţie cu cele care au o greutate normală. Kilogramele în exces exercită o presiune asupra vezicii urinare şi a muşchilor care o înconjoară.

Aceşti muşchi se slăbesc şi nu mai pot împiedica pierderile de urină nici chiar la cele mai mici eforturi, cum sunt tusea şi strănutul. Iată de ce este foarte important să încerci să slăbeşti. Renunţă la grăsimi, la prăjeli şi la făinoase şi fă multă mişcare.

Cum să faci exerciţiile

Muşchii care trebuie exersaţi sunt cei implicaţi în procesul urinării (musculatura pelviană). Pentru a-i identifica, încordează-ţi muşchii ca atunci când încerci să opreşti urinarea.

Stând pe scaun sau la orizontală, încordează musculatura pelviană timp de 2-3 secunde, apoi relaxeaz-o pentru alte 2-3 secunde. Repetă acest exerciţiu de 10 ori, în două-trei serii pe zi. Treptat, creşte durata contracţiilor musculare până vei ajunge la 10 secunde.

Numără rapid până la 10 şi la fiecare număr rostit încordează şi relaxează musculatura pelviană.

Numără până la 10, dar creşte treptat durata contracţiilor, de la o secundă la 10. Când ajungi la 10, numără înapoi, de data aceasta menţinând în permanenţă muşchii pelvieni contractaţi.