VIDEO: Ştii să combini corect alimentele?

1 2 jpg jpeg

O alimentaţie corectă nu înseamnă doar să consumi produse naturale, bogate în vitamine. Şi felul în care combinăm alimentele ne influenţează digestia. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul nostru este „programat” să digere fiecare aliment pe rând.

Nu combina carnea cu carbohidraţi

Fiecare tip de aliment are timpul lui de digestie. Proteinele (carnea, nucile, brânzeturile, soia) stau cel mai mult în stomac pentru a fi digerate. În schimb, carbohidraţii (substanţe bogate în amidon, precum cartofi, paste sau orez) au nevoie de un timp mai scurt de digestie.

Dacă mâncăm proteine şi carbohidraţi la aceeaşi masă, cei din urmă vor rămâne blocaţi în tot acest timp în stomac şi vor fermenta, eliberând substanţe toxice pentru organism. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul fructelor. Sunt alimentele care, consumate singure, se digeră cel mai repede, în 30-60 de minute.

Combinate cu proteine sau cu carbohidraţi, fermentează, putând produce şi alcool. Consumă fructele separat, dimineaţa sau ca gustări între mese, cu cel puţin 30 de minute înainte de masă şi cu cel puţin trei ore după masă.

Salvarea: legume şi zarzavaturi

Pentru că legumele fără amidon nu fermentează atunci când stau mult timp în stomac, acestea pot fi combinate atât cu proteine, cât şi cu carbohidraţi. Salatele pot fi consumate cu carne la grătar sau cu pilafuri, fasole sau cartofi.

Tot pentru a uşura digestia, nutriţioniştii recomandă să consumi la fiecare masă un aliment nepreparat termic (crud), de preferat o legumă.

Atenţie la alimentele acide!

Nutriţioniştii recomandă prudenţă în consumarea alimentelor acide, de tipul roşiilor sau al murăturilor.

Ele nu trebuie combinate cu carbohidraţi, pentru că aceştia se digeră mai greu în mediu acid. De asemenea, nu pune suc de lămâie peste salată dacă o mănânci în combinaţie cu proteine sau cu amidon, pentru că îngreunează digestia.

Schimbă-ţi obiceiurile treptat

Asocierile alimentelor nu trebuie să devină o sursă de stres. Ţine cont de ele, dar nu exagera, dacă simţi că-ţi este foarte greu. Încearcă să eviţi greşelile mari, mai ales cele care ţin de fructe. În timp, îţi vei face un obicei din a mânca din ce în ce mai sănătos.

Este posibil ca la început să ţi se facă foame mai repede. Te vei obişnui cu senzaţia şi, în scurt timp, te vei bucura de beneficii: mai multă energie, o siluetă mai subţire, un ten mai curat şi un tranzit intestinal mai bun.

Combinaţii recomandate

- proteine + legume fără amidon - carbohidraţi + legume fără amidon

Combinaţii nerecomandate

- fructe + proteine sau carbohidraţi

- proteine + carbohidraţi

- două proteine la aceeaşi masă

- doi carbohidraţi la aceeaşi masă

- roşii, oţet sau suc de lămâie cu carbohidraţi

- lapte în timpul mesei

- zahăr (desert) la masă

Proteine (%):

-soia (36%)

-carne de vită (30%)

-carne de pui (28%)

-peşte (20-25%)

-migdale (22%)

-brânză (22%)

-fistic (20%)

-nuci (14%)

-ou (13%)

Carbohidraţi (%):

-orez (79%)

-ovăz (66%)

-linte* (60%)

-grâu (51%)

-năut (27%)

-porumb (19%)

-cartof (19%)

-mazăre (14%)

-morcov (8,5%)

Legume fără amidon:

-salată verde

-ţelină

-varză

-castravete

-broccoli

-vinete

-dovlecei

-ardei

-roşii

Fructe dulci:

-banane

-struguri dulci

-smochine

-fructe deshidratate

Fructe mai puţin acide:

-mere, pere, caise, prune

-fructe de pădure

Fructe acide:

-citrice, ananas, kiwi, căpşuni.