Odată cu trecerea anilor memoria noastră se deteriorează din cauza îmbătrânirii creierului şi a întregului organism. Dacă mintea noastră ar fi un computer, i-am adăuga un cip mai perfomant. Creierul nostru funcţionează însă după un mecanism mult mai complex. El are nevoie de grijă şi de atenţie pentru a oferi performanţe.

Iată câteva reguli pentru a ne păstra memoria tânără:

1. Este obligatoriu să faci sport

Exerciţiul fizic este foarte important atât pentru trup, cât şi pentru minte. El ajută la oxigenarea creierului, scade riscul apariţiei unor boli care pot afecta creierul, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare şi scade nivelul de stres. Exerciţiile fizice sunt recomandate şi pentru prevenirea bolii Alzheimer.

2. Redu stresul

Cortizolul, hormon eliberat în condiţiile în care organismul este supus stresului, are efecte negative asupra creierului. De asemenea, atunci când suntem stresaţi, nu ne putem concentra.

3. Dormi bine

Un somn odihnitor are efecte benefice asupra memoriei. Dacă ai probleme cu somnul, nu te poţi concentra în timpul zilei, iar pe termen lung, creierul îţi este afectat. Stai de vorbă cu medicul tău, pentru că este posibil ca somnul neodihnitor să fie un semn de boală.

4. Nu fuma (sau redu fumatul)

Fumatul creşte riscul de afecţiuni vasculare la nivelul creierului, cum ar fi atacurile vasculare cerebrale.

5. Alimentează-te sănătos

Peştele, prin acizii graşi omega 3 pe care îi conţine, reprezintă o hrană importantă pentru creier. Aceşti acizi se concentrează în creier şi influenţează buna lui funcţionare. Alte surse de acizi graşi omega 3 sunt nucile şi seminţele.

Alimente care încetinesc îmbătrânirea memoriei sunt şi cele bogate în vitamina C şi beta-caroten, cum sunt citricele şi fructele de pădure. Broccoli, spanacul şi alte legume cu frunze verzi conţin, la rândul lor, substanţe care protejează memoria.

6. Antrenează-ţi mintea

Foloseşte internetul, caută informaţii pe motoarele de căutare, fă asocieri între ele. Cercetătorii americani spun că şi simplele click-uri sunt stimulante pentru creier.

Citeşte mereu ceva nou şi asociază noile informaţii cu ceea ce ştii deja. Încearcă să stai de vorbă cu cineva despre ceea ce ai aflat. Notează aceste lucruri. Învaţă cuvinte noi şi rezolvă cuvinte încrucişate.