VIDEO: Medicamentele din... farfurie

1 2 jpg jpeg

Când avem probleme de digestie, ştim de când eram copii că ar trebui să mâncăm orez fiert.

Specialistul nostru în nutriţie, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, ne-a explicat că orezul ­este unul dintre alimentele cel mai uşor digerabil (în aproximativ două ore de la momentul ingerării).

Calmează stomacul şi intestinele. În plus, orezul nu conţine gluten, deci nu dă intoleranţă ca alte cereale. Cel mai bun orez este cel cu bob lung, pe eticheta căruia scrie „parboiled”, acesta păstrându-şi vitaminele din complexul B.

Laptele de capră, pentru cei cu intoleranţă

Laptele de capră este mai uşor de digerat şi poate fi consumat şi de către cei care au intoleranţă la laptele de vacă. Studiile au dovedit că laptele de capră creşte absorbţia cuprului şi fierului, mai ales în cazul unei absorbţii deficitare a mineralelor în tractul digestiv.

Potrivit unui studiu canadian al Departamentului de Fiziologie al Universităţii Granada, laptele de capră previne anemia şi demineralizarea prematură a oaselor.

Ceapa roşie şi mărul ­ previn ­cancerul?

Alimentele care conţin un antioxidant puternic numit quercitină fac şi ele parte din lista alimentelor-medicament. Quercitina este un antialergic puternic, având proprietăţi de prevenire a cancerului şi bolilor vasculare.

Ştii zicala: „Un măr pe zi ţine doctorul departe”? Quercitina din compoziţia lui este responsabilă. Şi ceapa roşie şi merişoarele au un conţinut ridicat din acest antioxidant puternic, aşa că optează pentru ele zilnic.

Există fructe care chiar întineresc!

În ultima perioadă, auzim tot mai des de un fruct-minune, bun pentru inimă şi pentru tensiune. ­Este vorba de goji, fructul cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi.

Se găseşte în magazinele naturiste sau în hipermarketuri. Deşi este destul de scump (100 de grame te costă în jur de 10 lei), trebuie să ştii că nu-ţi trebuie o cantitate mare.

30 de grame pe zi, adică un pumn, sunt suficiente pentru a-ţi asigura întreaga cantitate de minerale şi de vitamine.

Goji sunt bune şi pentru creier, dar şi pentru oase şi ficat. Aceste fructe protejează pielea împotriva radiaţiilor solare, având şi efect de întinerire.

Fiind bogate în luteină şi în zeaxantină, două substanţe esenţiale pentru vedere, aceste fructe previn apariţia degenerescenţei maculare şi chiar a cataractei.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

2 jpg jpeg

Există o mulţime de alimente cu rol terapeutic. În special fructele şi legumele, fiind bogate în antioxidanţi şi în fibre.

Ca să ai o dietă echilibrată, ar trebui ca mai mult de jumătate din cantitatea de alimente dintr-o zi să fie fructe şi legume, alimente vii.

Un aliment-medicament foarte cunoscut este usturoiul. Are acţiune microbicidă, scade colesterolul şi previne apariţia ateroamelor.

Este printre puţinele remedii cunoscute care distrug virusurile.

Info: Hrişca şi alunele caju au efecte antidepresive.