VIDEO: Lista alimentelor care afectează creierul

1 2 jpg jpeg

Zahărul

Deşi atunci când consumăm zahăr avem impresia că ne putem concentra mai uşor, specialiştii atrag atenţia că efectul nu este de durată. Din contră, o dietă bogată în zaharuri scade activitatea creierului, întrucât reduce capacitatea insulinei de a ajuta celule creierului să folosească zahărul pentru procesarea gândurilor şi a emoţiilor.

Carnea roşie şi untul

Şi dieta bogată în grăsimi ”rele” are un impact negativ asupra creierului, afectând funcţiile cognitive. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard pe un eşantion de peste şase mii de persoane arată că femeile care au mâncat în mod constant alimente bogate în grăsimi saturate au avut rezultate mai slabe la testele de memorie, spre deosebire de cele care nu au consumat grăsimi.

În plus, persoanele care au optat pentru dietele bogate în grăsimi mononesaturate au obţinut rezultate mult mai bune. Cercetătorii susţin că aceste grăsimi au rolul de a menţine sănătatea organismului, inclusiv a creierului.

Alimentele de tip fast-food

Alte studii arată că persoanele care consumă alimente de tip fast-food, îşi reduc coeficientul de inteligenţă în timp, spre deosebire de cei care au o alimentaţie sănătoasă, bogată în substanţe nutritive necesare creierului.

Nu elimina carbohidraţii din dietă!

Organismul are nevoie de carbohidraţi pentru a funcţiona în mod corespunzător, motiv pentru care este indicat să nu îi excluzi din dieta de zi cu zi. La nivelul creierului, carbohidraţii susţin funcţiile cognitive, printre care capacitate de memorare şi concentrare.

Totuşi, pentru a preveni creşterea în greutate, optează petnru carbohidraţii complecşi care se găsesc în produsele preparate din făină integral, orez brun şi quinoa.