VIDEO: De ce îmi tremură mâinile?

1 2 jpg jpeg

Medicii împart tremorul în mai multe categorii, ţinând cont de circumstanţele în care acesta apare. O categorie ce nu reprezintă un simptom pentru boli este tremorul de postură.

Acesta survine când încercăm să menţinem, pentru un timp îndelungat, o anumită poziţie. De exemplu, atunci când vrem să ţinem braţele întinse în faţă pentru multă vreme, putem să resimţim tremurături. Dar acestea încetează după o vreme şi sunt doar un semnal că nu avem un corp foarte bine antrenat pentru efort.

Cafeauna poate fi motivul

Foarte des, tremurăturile fiziologice sunt cele provocate de emoţii sau cele date de excitante precum cafeaua şi ţigările. Explicaţia este aceea că excesul de cafeină şi de nicotină contribuie la pierderea mineralelor din organism necesare menţinerii elasticităţii fibrei musculare, a ligamentelor, precum şi a celor necesari fucţionării optime a sistemului nervos.

Combinate cu oboseala şi cu stresul de peste zi, astfel de excitante pot cauza tremorul mâinilor. Dar, eliminarea consumului, curele detoxifiante şi adăugarea unor suplimente alimentare cu substanţe necesare organismului înlătură problema. Tremurăturile membrelor pot fi cauzate şi de luarea unor medicamente, dar încetează odată cu întreruperea medicaţiei.

Consumul cronic de alcool, alt vinovat

Alcoolul, consumat constant pentru perioade lungi de timp poate conduce la tremorul accentuat al mâinilor. a doua fază a dependenţei de alcool, aceea în care toleranţa la băutură scade şi beţia se produce foarte repede. De aceea, se instalează tremorul accentuat al mâinilor şi totodată, cu apariţia semnelor de psihoză alcoolică.

Cauza poate fi necunoscută

Când apar fără o cauză ce poate fi identificată, în a treia parte a vieţii, tremurăturile membrelor poartă numele de "tremurături senile". Acest tip de afecţiune atinge aproximativ 2% din populaţie şi nu apare doar la membre ci şi la nivelul capului. Pentru că amploarea acestor tremurături poate afecta calitatea vieţii, se presciu medicamente betablocante precum propranololul sau antiepilepticele.

Semn de Parkinson

Atunci când tremorul apare în stare de repaus, când subiectul este imobil, aşezat sau alungit poate fi un simptom al bolii Parkinson. Acest tip de tremurat atinge mai ales extremităţile şi singura rezolvare constă în medicamente care tratează acest simptom şi care sunt administrate de către medic. Şi unele leziuni neuronale de la nivelul creierului pot produce astfel de tremurături involuntare ale membrelor.