VIDEO: Cum îţi afectează depresia sănătatea

1 2 jpg jpeg

Unul din patru români suferă de depresie. Cele mai afectate de boală sunt persoanele între 25 şi 50 de ani, în special femeile, în procent de trei ori mai mare decât bărbaţii. Conform studiilor OMS, depresia este mai nocivă pentru sănătate decât angina, astmul, artrita sau diabetul. Iată cum poate afecta depresia sănătatea!

1. Boli cardiovasculare

Studii recente arată că inima persoanelor depresive este supusă unei inflamaţii cronice. În timp, aceasta poate duce la tulburări de ritm şi la afecţiuni coronariene. Boala afectează sistemul cardiovascular atât în cazul persoanelor sănătoase, cât şi al bolnavilor cardiaci cronici. Formele severe de depresie cresc riscul de moarte cardiacă subită.

De asemenea, boala agravează afecţiunile cardiovasculare cronice, inclusiv hipertensiunea arterială, precum şi pronosticul pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale pe cord.

2. Osteoporoza

Depresia creşte semnificativ riscul de pierdere a densităţii osoase, ceea ce duce în timp la osteoporoză. Evaluarea periodică a densităţii osoase şi administrarea unui tratament profilactic, cu vitamina D, sunt o necesitate. 3. Diabet zaharat

Diabetul poate apărea în cazul persoanelor în vârstă care suferă de depresie. Studiile au arătat că nivelul crescut de cortizol, hormon de stres care se găseşte în cantităţi mai mari în organismul persoanelor depresive, scade sensibilitatea organismului la insulină. Astfel, persoanele afectate de depresie pot înregistra creşteri în greutate şi, în timp, sunt expuse riscului de diabet zaharat.

Specialiştii au observant că, în cazul depresiilor, neuronii se deteriorează, iar nivelul de dopamină scade. Aceste modificări sunt asociate cu apariţia Parkinsonului.

Depresia are cauze biologice, sociale şi psihologice. Prezenţa cazurilor de depresie în familie, curele de slăbire, care scad nivelul de serotonină din sânge, unele medicamente antidepresive, precum şi unele anticoncepţionale predispun la depresie.

Factorii sociali şi psihologici cresc incidenţa bolii. Astfel, ritmul de viaţă, stresul şi lipsa de comunicare reală între indivizi pot duce la probleme de adaptare. Persoana afectată de depresie este lipsită de energie, tristă şi descurajată. Are gânduri negative şi dificultăţi de concentrare. Sentimentul pierderii valorii de sine şi pierderea interesului pentru lucruri care înainte îi făceau plăcere sunt alte simptome ale depresiei.