VIDEO: Combină alimentele isteţ şi vei slăbi!

1 2 jpg jpeg

De ce ne îngrăşăm? Şi mai important, de ce punem la loc imediat după ce am reuşit să slăbim? De ce facem burtă, deşi nu am putea zice că mâncăm exagerat de mult?

Răspunsul ar fi în modul în care organismul nostru reuşeşte (sau mai bine zis, nu reuşeşte) să metabolizeze mâncarea. Adică să digere şi să asimileze toate substanţele nutritive, dar să le elimine pe cele inutile? Dacă digestia noastră nu merge ca unsă, riscăm să ne balonăm, să avem permanent disconfort abdominal şi nu reuşim să scăpăm de grăsimile şi de caloriile în exces.

Dar ce poţi face ca să-ţi îmbunătăţeşti digestia? Te poate ajuta regimul alimentar propus de doctorul Hay (gândit ca un regim-stil de viaţă, şi mai puţin ca o dietă clasică). Medicul a dezvoltat, la începutul secolului XX, o metodă originală de a se menţine în formă cu ajutorul combinării alimentelor.

Mai exact, potrivit doctorului Hay, alimentele se combină în funcţie de grupa din care fac parte: alcaline, acide şi neutre. Pe scurt, ceea ce propunea doctorul era să evităm combinaţia alcalin cu acid (carbohidraţi şi proteine). Carnea sau ouăle (deci proteinele de origine animală) au nevoie de un anumit tip de enzime ca să fie digerate – acide-. Făinoasele, deci carbohidraţii, solicită cu totul alte enzime, alcaline.

Combini la aceeaşi masă proteine şi carbohidraţi (carne şi cartofi prăjiţi, shaworma)? Cele două tipuri de enzime de care are nevoie organismul pentru a digera mâncarea se vor „încurca” una pe alta, ceea ce duce la fermentarea alimentelor în stomac. Ceea ce urmează ţi-este, probabil, cunoscut: disconfort şi flatulenţă.

Corpul alocă un anumit timp fiecărui aliment

Combinarea alimentelor ţine cont şi de timpul necesar pentru digerarea lor. Îţi propunem un exerciţiu de imaginaţie. Dar înainte, iată ipoteza: legumelor le trebuie între 15 şi 30 de minute ca să fie digerate. Cerealelor ori cartofilor, până la 4 ore. Carnea, în schimb, solicită tractul digestiv între 4 şi 10 ore! Acum imaginează-ţi cum ar fi să combini toate aceste alimente la o singură masă! Carnea, care se digeră cel mai greu, va reţine în tractul digestiv cartofii, care sunt digeraţi mai uşor şi care, în loc să fie metabolizaţi, putrezesc în intestine, favorizând formarea gazelor.

Reguli de bază

Iată o listă a celor mai sănătoase combinaţii, care ajută procesul de digestie. Ţine cont de ele, fără a-ţi face însă o „obsesie”. O alimentaţie sănătoasă este o alimentaţie echilibrată!

Fructele se consumă singure. Potrivit lui Hay, cel mai bun moment al zilei în care să le consumi este dimineaţa, pe stomacul gol. Ori le poţi mânca 30 de minute - o oră înaintea mesei sau la două ore după masă. „Zahărul, fructoza şi dextroza inhibă secreţia sucurilor gastrice”, spune Valentin Bosioc, antrenor de fitness. Pe de altă parte, nici combinarea fructelor între ele nu este benefică. De exemplu, fructele acre (lămâile, portocalele, kiwi, grepul) nu se consumă la aceeaşi masă cu fructele dulci (merele, perele).

Alimentele care conţin proteine se combină cu legume proaspete şi cu verdeţuri. Mai exact, 80% din cantitatea din farfurie să fie verdeţuri şi doar 20% carne. Nu le combina cu carbohidraţi (cartofi, de exemplu), fructe ori dulciuri. Pe de altă parte, legumele proaspete se combină foarte bine şi cu cereale.

Laptele dulce este un aliment de sine stătător şi-l consume singur. Doar dacă este fermentat ori sub formă de brânzeturi îl poţi combina cu legume ori cu verdeţuri. Nu însă cu pâine!

Amidonoasele le poţi consuma cu legume şi cu lipide, nu şi cu alimentele proteice ori cu carbohidraţi.

Carne şi brânză, la mese diferite

O modalitate bună de a-ţi ajuta digestia este să eviţi la aceeaşi masă să combini alimente „concentrate”. „Alimente concentrate sunt toate alimentele în afară de legume sau de fructe. Aşadar, e de evitat combinaţia a două tipuri de proteină la aceeaşi masă. Spre exemplu, carne şi brânză sau carne şi leguminoase”, subliniază Valentin Bosioc. Pâinea cu ou, carnea cu cartofii ori cu orez nu sunt nici ele cele mai potrivite combinaţii alimentare.