Cine nu se bucură de o ţigară "nevinovată" la o bârfă între fete? Află cât de nevinovată este cu adevărat şi ce anume se petrece în organismul tău.

Ţigara medie se termină, de obicei, în 10 fumuri, răspândite pe parcursul a doar 5 minute. Însă, acele 5 minute produc ravagii în corpul tău când cele 4,000 de chimicale inhalate îţi atacă organismul.

Primele 10 secunde

Cum iei primul fum, acesta trece prin gura ta, depunând pete maro pe dinţi şi limbă. Substanţe toxice precum formaldehida şi amoniacul pun imediat sistemul imunitar în stare de alertă şi provoacă inflamări ale teritoriului atacat.

Odată ajuns în trahee, fumul de ţigară încetineşte acţiunea cililor, cei care îţi curăţă sistemul respirator de particule dăunătoare. Între timp, nicotina ajunge în celulele sanguine prin milioanele de capilare din plămâni.

Corpul tău primeşte un imbold de energie când nicotina ajunge în glandele suprarenale, declanşând un val de adrenalină care ridică tensiunea arterială şi accelerează ritmul cardiac. Din acest motiv, muşchii inimii nu mai reuşesc să se relaxeze pe deplin,intervenind riscul unui accident vascular cerebral.

În acelaşi timp, monoxidul de carbon din fum începe să se depună în sânge, limitând capacitatea organismului de a transporta oxigen spre organele vitale.

Fluxul sanguin transportă nicotina spre creier, unde anumite celule nervoase răspund prin eliminarea dopaminei, un hormon neurotransmiţător înrudit cu adrenalina.

După 5 minute

Nivelul dopaminei revine destul de repede la normal, fapt ce determină corpul tău să tânjească după mai multă dopamină, chiar dacă nu conştientizezi imediat. Dacă îţi satisfaci această dorinţă de câteva ori, creierul tău va deveni dependent şi nu vei mai reuşi să renunţi la nicotină. Unii experţi susţin că nicotina ar putea provoca la fel de multă dependenţă precum heroina.

Chiar şi după ce ai terminat ţigara, corpul tău colectează în continuare substanţele toxice în următoarele şase ore.

Mereu

Dacă vrei să te laşi de fumat, ţigările îţi oferă un minunat cadou de despărţire: gudronul brun şi lipicios din plămânii tăi.

VIDEO