VIDEO: Câtă libertate îi acorzi adolescentului?

1 2 jpg jpeg

O bună relaţie cu adolescentul nu poate exista în lipsa comunicării. Iar comunicarea eficientă cu el previne majoritatea pericolelor care îl pândesc: dezinteresul pentru şcoală, vicii, relaţii sexuale neprotejate sau anturajul nepotrivit. Prin urmare, încercă să-i interzici cât mai puţine lucruri dar poartă cu el discuţii de la egal la egal, încercând să-l ajuţi să înţeleagă realitatea şi să-l pregăteşti să facă faţă cu bine noilor provocări ce vin odată cu adolescenţa.

Atenţie la teribilişti şi la timizi!

Îţi cunoşti foarte bine copilul şi sunt câteva semne care îţi indică dacă este sau nu vulnerabil. De exemplu, specialiştii în teorii comportamentale suţin că adolescenţii vulnerabili sunt în special teribiliştii şi timizii. Cum se explică acest lucru? Ei bine, şi teribilismul, dar şi nevoia de a se integra într-un grup îl pot face pe adolescent să consume alcool, să fumeze, să-şi înceapă viaţa sexuala prea devreme şi să nu ţină cont de metodele de contracepţie sau de protecţie sexuală.

Aşadar, dacă ştii că adolescentul tău face parte dintr-o astfel de categorie, vorbeşte deschis cu el şi încearcă să-i creşti încrederea în sine direcţionându-l spre activităţi care sunt mai uşor de controlat de către tine ca părinte, dar care, în acelaşi timp, îi asigură integrarea într-un grup şi un cerc de prieteni.

De exemplu, dacă are talent la desen, încurajează-l să facă ore de pictură, dacă este pasionat de sport, înscrie-l la astfel de ore, iar dacă îi place să scrie, convinge-l să participe la cenacluri şi la lecturi publice. Încet-încet îşi va forma un cerc de prieteni cu preocupări comune lui şi îl vei şti în siguranţă, departe de anturaje periculoase.

Discută despre contracepţie

Nu trebuie să te ascunzi după deget. Prima dragoste, dar şi curiozitatea îi pot împinge pe adolescenţi la decizii neinspirate, precum contactul sexual neprotejat.

Aşadar, în loc să-i interzici ieşirile în oraş sau să meargă la petreceri, asigură-te că ştie totul despre riscurile pe care le presupune un contact sexual neprotejat: sarcini nedorite şi boli cu transmitere sexuală care pot să-i schimbe întreaga viaţă. Prin urmare, convinge-l să folosească prezervativul atunci când îşi va începe viaţa sexuală pentru a fi ferit de riscuri.

Negociaţi regulile împreună

Nu mai este un copil, dar nici un adult nu se poate spune că este. De aici şi reţinerile tale ca părinte că fiul sau fiica ta să ia cele mai bune decizii pe cont propriu. Si totuşi, gândeşte-te că toţi învăţam mai bine din propriile greşeli decât din sfaturile altora. Prin urmare, învaţă-l tot ce ştii şi arată-i faptul că este demn de toată încrederea ta, până la proba contrarie.

Stabiliţi împreună regulile pe care trebuie să le respecte, precum ora la care trebuie să se întoarcă de la petreceri, care sunt weekendurile pentru familie şi care sunt zilele în care poate merge în excursii cu prietenii etc. În acelaşi timp, fă-l responsabil, adică nu-i pune totul la dispoziţie fără să dea nimic în schimb.

De exemplu, condiţionează mersul cu gaşca la munte de note bune la testele de la şcoală şi învaţă-l să-şi gestioneze cu grijă banii dându-i un buget în care trebuie să se încadreze.

Fii prezent pentru el

Dacă are nevoie de tine, dacă greşeşte sau dacă pur şi simplu simte că nu se descurcă într-o anumită situaţie, trebuie să fii acolo pentru el. Pedepsele şi discuţiile care încep cu “ţi-am zis, dar nu m-ai ascultat” îşi au şi ele rolul lor, dar important este ca în situaţii de criză, adolescentul să se simtă iubit şi protejat de tine.